Cothen, Sint Petrus & Pauluskerk

Foto’s: Michiel van ’t Einde © 2017

Op 5 november 1896 nam men in Den Haag de Gereformeerde Oosterkerk in gebruik. In het gebouw plaatste de firma Koch in 1899 een orgel. Het had een zogenaamd Engels front, met uitstekende frontpijpen. Het orgel had pneumatische sleepladen, maar wel een mechanische toetstractuur. Het werk was niet echt goed van kwaliteit, zodat er veel problemen met het instrument waren. In 1917 heeft Martin Vermeulen een nieuwe speeltafel geplaatst en de mechaniek gereviseerd en pneumatisch gemaakt. Toch bleef het gebrekkig orgel. Een vrijwilliger uit de kerkelijke gemeente voerde enkele wijzigingen uit in de windvoorziening, maar dat leverde nog meer problemen op. Uiteindelijk is het instrument gereviseerd door Gerrit van Leeuwen. Het instrument bleef daarna redelijk goed bespeelbaar. De Oosterkerk werd in 1962 gesloten. Sinds 1969 was het gebouw in gebruik als HOT-theater. Rond 1995 is het gesloopt.

Het orgel is verkocht aan de Magnalia-Deï-Kerk, Albardastraat 67 in Schiedam (Nieuwland). Hier is het na ingrijpende wijzigingen in 1964 geplaatst door Fonteijn & Gaal. Als adviseurs waren de heren W.A. Houtman en G. v.d. Schoor betrokken. In 1995 is het instrument door de firma Slooff gerestaureerd en uitgebreid . Het heeft een nieuw front gekregen. De Magnalia-Deï-Kerk is na een laatste kerkdienst op 11 september 2011 gesloten.

In februari 2012 is het orgel door Nico van Duren gedemonteerd. Het is hierna in de Sint Petrus en Pauluskerk in Cothen opgebouwd. De orgelkas is aangepast aan de nieuwe ruimte. Uit het vorige orgel van Cothen is een register overgenomen in het Koch-orgel. Op zaterdag 30 juni 2012 is het orgel in gebruik genomen. Het orgel werd bespeeld door Gerard Goossens. Het oude orgel van Cothen is gesloopt.

Dispositie:

Manuaal I: C – g3 Prestant 8′, Holpijp 8′, Octaaf 4′, Roerfluit 4′, Quint 2 2/3′, Octaaf 2′, Mixtuur III-IV sterk, Trompet 8′, Cornet 4′ (tongwerk).
Manuaal II: C – g3 Holpijp 8′, Vox Celeste 8′, Viola 8′, Prestant 4′, Fluit 4′, Quint 2 2/3′, Woudfluit 2′, Scherp III sterk, Sesquialter II sterk, Hobo 8′.
Pedaal: C – f1 Open Subbas 16′, Bourdon 16′, Gedekt 8′, Principaal 8′, Octaaf 4′, Fagot 16′, Trompet 8′ – gecombineerd met fagot.
Koppelingen: Manuaal I – Manuaal II, Pedaal – Manuaal I, Pedaal – Manuaal II, Pedaal – Manuaal II 4′.
Speelhulpen: Tremulant, 1 vrije combinatie, Automatisch Pedaal.