Enschede, Lasonderkerk

Foto’s: Michiel van ’t Einde © 2012

  • Omdat de plannen voor de bouw van een tweede kerkgebouw voor de Hervormde Gemeente in Enschede verschillende malen niet waren uitgevoerd, stichtte een groep gemeenteleden een stichting, die de naam ‘Ovitius Stichting’ kreeg. Deze stichting heeft geld ingezameld en begon met de bouw van een nieuwe kerk aan de Lasondersingel in Enschede-Noord. Deze kerk kreeg al snel de naam Lasonderkerk. Kerkgebouw en orgel werden op 13 november 1927 in gebruik genomen. De firma NV. P. van Dam bouwde een tweeklaviers orgel met vrij pedaal voor de kerk. Het orgel kreeg een elektro-pneumatische tractuur en kegelladen. Het Van Dam-binnenwerk is begin juni 2009 afgebroken en vervangen door een elektronium van Van der Poel, dat geplaatst werd achter het front uit 1927.
  • De volgende informatie moet worden nagezien: Na de Tweede Wereldoorlog reviseerde de firma Koch het instrument. De dispositie is door hen gewijzigd. Er werd een nieuwe Mixtuur geplaatst op het eerste klavier. Verder sneden ze de Flûte Harmonique af tot een Quint en werd een Quintadeen gemaakt van bestaand pijpwerk. Op het tweede klavier plaatste men een Prestant 4′, een Roerfluit 4′ en een Scherp. Uit de oude Sesquialter werden een Nasard en een Terts gehaald. Ook de pedaaldispositie is ingrijpend gewijzigd.

Dispositie:

Manuaal I: C – g3 Bourdon 16′, Prestant 8′, Roerfluit 8′, Concertfluit 8′, Octaaf 4′, Flûte Harmonique 4′, Quint 3′, Octaaf 2′, Mixtuur III-IV sterk, Trompet 8′.
Manuaal II: C – g3 Holpijp 8′, Viola di Gamba 8′, Vox Celeste 8′, Prestant 4′, Roerfluit 4′, Nasard 2 2/3′, Solofluit 2′, Terts 1 3/5′, Picolo 1′, Cymbel, Basson-Hobo 8′, Tremulant.
Pedaal: C – g1 Subbas 16′, Zachtbas 16′, Octaafbas 8′, Gedekt 8′.
Couplers: Manuaal I – Manuaal II, Pedaal – Manuaal I, Pedaal – Manuaal II.