Etten-Leur, Sint Petruskerk

Foto’s: Michiel van ’t Einde © 2015

  • In 1912 bouwde P.J. Vermeulen een nieuw pneumatisch kegelladen-orgel voor de Sint Petruskerk in Leur. Het instrument werd in gebruik genomen met een bespeling door Henri Hermans, organist in Maastricht. Rond 1950 is het orgel gewijzigd. Het instrument stond opgesteld op de orgelgalerij aan de westzijde van de kerk, in twee kassen aan weerszijden van het roosvenster.
  • In 1982 kreeg het een plaats op het priesterkoor. Bij de overplaatsing is de pneumatiek geëlectrificeerd en werd ook de dispositie gewijzigd. Er zijn verschillende registerwippers zonder opschrift. De kassen zijn omgedraaid en tot één geheel samengevoegd.

Dispositie:

Manuaal I: C – g3 Bourdon 16′, Prestant 8′, Fluit Harmoniek 8′, Holpijp 8′, Octaaf 4′, Octaaf 2′, Mixtuur III sterk, Trompet 8′.
Manuaal II (zwelwerk): C – g3 Gamba 8′, Roerfluit 8′, Aeoline 8′, Prestant 4′, Fluit 4′, Quint 2 2/3′, Spitsfluit 2′, Flageolet 1′, Basson Hobo 8′, Tremulant.
Pedaal: C – f1 Subbas 16′, Octaaf 8′.
Couplers: Manuaal I – Manuaal II, Pedaal – Manuaal I, Pedaal – Manuaal II, Pedaal – Manuaal II 4′.
Accessories: 1 vrije combinatie, 4 vaste combinaties (p – mf – f – tutti), Automatische pedaalomschakeling, Tongwerken af.