Gouda, Kerk van Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt “De Vaste Burcht”

Foto’s: Bram Luteyn © 2020

Meer info:  http://www.gkvgouda.nl/

  • Het orgel van de in 1852 gebouwde Sint Martinuskerk te Utrecht werd na sluiting van dit kerkgebouw in 1976 verkocht aan de Vrijgemaakt Gereformeerden in Gouda. De neogotische Martinuskerk werd in 1988 omgebouwd tot appartementen. Het orgel verkeerde niet meer in originele staat. Het werd in 1852 gebouwd door Pieter Maarschalkerweerd.
  • De oorspronkelijke kas was rond 1900 verdwenen, en ook de dispositie en de mechaniek waren gewijzigd. Het orgel was met het front naar de muur geplaatst, en grote delen van het front waren verwijderd. Het Hoofdwerk was uitgebreid met een pneumatische Gedekt 8′, het Bovenwerk met een Voix Céleste op een kantsleep. Verder werd in 1924 een pneumatische pedaallade met vier stemmen geplaatst. De werkzaamheden in 1924 zijn uitgevoerd door de firma Maarschalkerweerd. Op 28 september 1924 werd het orgel weer in gebruik genomen. Het werd bespeeld door dhr. B. Kok, de blinde organist van de parochie. Er werd een nieuwe orgelkas gemaakt in gotische stijl met een zogenaamd Engels front.
  • De firma Slooff reconstrueerde het orgel en ook de kas aan de hand van historische gegevens. Adviseur was Jan Zwart jr. Bij de reconstructie is wel een nieuw vrij pedaal gebouwd, in de stijl van Maarschalkerweerd, en eveneens zijn aan het Bovenwerk een nieuwe Nasard en een negentiende-eeuwse Hobo toegevoegd. Op 19 en 21 augustus 1976 werd het hernieuwde orgel in gebruik genomen. Jan Zwart jr. bespeelde het orgel hierbij. In 2009 is het orgel door de firma Slooff gerestaureerd en uitgebreid met een Cornet op het Hoofdwerk. Bert Kruis verzorgde het concert ter gelegenheid van de heringebruikname op 19 juni 2009.

De dispositie van dit orgel:

Hoofdwerk: (C-f3)
Bourdon 16
Praestant 8
Roerfluit 8
Octaaf 4
Fluit 4
Quint 3
Octaaf 2
Mixtuur 3-4 st.
Trompet 8 B/D
Tremulant

Zwelwerk: (C-f3)
Holpijp 8
Viola 8
Praestant 4
Fluit 4
Nasard 3
Woudfluit 2
Hobo 8
Tremulant

Pedaal: (C-f3)
Subbas 16
Octaaf 8
Gedekt 8
Octaaf 4
Basson 16

Koppelingen:
Hoofdwerk – Bovenwerk
Pedaal – Hoofdwerk
Pedaal – Bovenwerk