Haarlem, Oud-Katholieke Kerk van de HH Anna en Maria

Foto’s: jancoschout@solcon.nl

In de Oud-Katholieke kerk van Haarlem bevindt zich een fraai orgel van de hand van Künckel, dat rond 1785 is gebouwd. De Oud-Katholieke Kerk in Haarlem is gebouwd in 1937/1938 naar ontwerp van H.T. Zwiers en werd op 17 mei 1938 ingewijd. In de kerk kwam het kleine Mitterreither-orgel uit de voormalige schuilkerk te staan. Dit instrument was gebouwd in 1770, maar had slechts vijf stemmen en geen pedaal. Toen men het tweeklaviers kabinetorgel van Künckel kon aanschaffen, was het dan ook een grote vooruitgang. Helaas is het oude orgel echter gesloopt. Het Künckel-orgel werd op 21 oktober 1973 in Haarlem in gebruik genomen. Voor die tijd stond het in de Gereformeerde Maranathakerk te Driebergen. In die kerk werd het in 1961 in gebruik genomen, vrijwel tegelijk met het nieuwe kerkgebouw. Het orgel was aangekocht bij de firma Hoogenboezem uit Schiedam, en had ook al dienst gedaan in de gereformeerde hulpkerk in Driebergen. Hoogenboezem had het hier in 1948 na restauratie geplaatst. De herkomst van het instrument is verder niet bekend.
In 1973 plaatste Jaap Spaans het orgel over van Driebergen naar Haarlem en fa. Blank stemde het instrument.
In 1977 is het gerestaureerd door de firma Blank. Bij deze restauratie is een Cornet II sterk toegevoegd aan het ondermanuaal. Ook werd het in 1950 geplaatste pedaalklavier verwijderd. In 1991 zijn enkele van de houten pijpen gerestaureerd.
Dit was feitelijk een noodrestauratie, want in 2007 is gestart met een grootscheepse restauratie. Hierbij werden mechanieken, balgen, en windvoorziening hersteld. Daarnaast zijn ontbrekende pijpen bijgemaakt, werden de frontpijpen opnieuw van tinfolie en verguldsel voorzien en zijn de kast en het snijwerk gecompleteerd en hersteld waar nodig. Bovendien is de Cornet aangevuld met een 4′-voets koor. De werkzaamheden zijn uitgevoerd door de Gebroeders Van Vulpen. De restauratie van de kas is uitgevoerd door fa. Ron Schouten te Vriescheloo. Op zondag 19 oktober 2008 is het Künckel-orgel opnieuw in gebruik genomen.

De dispositie:

Hoofdwerk: (C-f3)
Praestant 8 (D)
Holpijp 8 (B/D)
Praestant 4 (B/D)
Quint 3 (B/D)
Octaaf 2 (B/D)
Cornet III sterk (D, 1977)

Bovenwerk: (C-f3)
Viola da Gamba 8 (D)
Echoholpijp 8 (B/D)
Dwarsfluit 4 (B/D)
Zwitsersche Pijp 2 (B/D)

Koppelingen:
Manuaalkoppel.