Nieuw-Dijk, Sint Antonius van Paduakerk

Foto’s: jancoschout@solcon.nl © 2005 (situatie Heiloo) en Willem Kutschruiter © 2021 (Situatie Nieuw-Dijk).

Op het landgoed Willibrordus, in Heiloo, is in de jaren 30 psychiatrisch ziekenhuis ontstaan. In 1940 is hier de “Grote Kapel” gebouwd en voltooid. In deze kapel plaatste Bernard Pels een groot orgel, met opusnummer 241 welk in 1950 gereed was. Adviseur bij de bouw was dr. C. Huigens namens de KKOR. Vanwege een grootschalige verhuizing van de GGZ Noord-Holland Noord naar een instelling op een ander terrein werd de kapel overbodig. De kapel werd omgebouwd tot Cultureel Centrum. In 2015 is Cultuurkoepel Heiloo en het bijbehorende Landgoed Willibrordus in gebruik genomen. Het orgel was daar nog aanwezig tot juni 2021. In dat jaar is het door Wil Hoogstraaten in eigendom overgenomen en overgeplaatst naar de Sint Antonius van Paduakerk in Nieuw-Dijk (Gelderland). Deze kerk wordt beheerd door de Stichting Voormalig Kerkelijk Erfgoed Nieuw-Dijk ( www.antionuskerk.com).

Bij het plaatsen van het orgel in de Antonius van Padua kerk is zorgvuldig rekening gehouden met de muurschildering van Jacob Ydema, welke in dezelfde periode zijn aangebracht, (1949 – 1951) als het van Pels orgel is gebouwd. Getracht is zoveel als mogelijk van deze schildering zichtbaar te laten blijven.
Met het verwijderen van het oude orgel heeft de zon weer volledig zicht in de kerk wat goed te zien is op 2 van de foto’s. De cirkel op het orgel is het zonlicht door de roset.
Op het pedaal is een Bombarde 32 voet geplaatst en de tractuur van de speeltafel is volledig gedigitaliseerd. Verder is er een Setzer-installatie geplaatst.

De dispositie:

Hoofdwerk: 
Bourdon 16
Prestant 8
Salicionaal 8
Bourdon 8
Octaaf 4
Koppelfluit 4
Quint 2 2/3
Octaaf 2
Mixtuur IV-VI sterk
Trompet 8

Positief: 
Baarpijp 8
Holpijp 8
Quintadena 8
Prestant 4
Fluit 4
Flageolet 2
Sexquialter II sterk
Kromhoorn 8
Tremolo

Zwelwerk:
Prestant 8
Roerfluit 8
Viola di Gamba 8
Voix Céleste 8 (c0)
Tolkaan 4
Dwarsfluit 4
Nasard 2 2/3
Blokfluit 2
Scherp III-IV sterk
Hobo 8
Tremolo

Pedaal: 
Prestantbas 16
Subbas 16
Octaafbas 8
Gedekt 8
Koraalbas 4
Bombarde 32
Bazuin 16
Trombone 8
Klaroen 4

Koppels:
HW+Pos, HW+Pos 16, HW+ZW, HW+ZW 16
HW+ZW 4, Pos+ZW, Pos+ZW 4, Pos+ZW 16
ZW+ZW 16, ZW+ZW 4, P+HW, P+Pos, P+ZW.

Speelhulpen:
Automatische pedaalomschakeling
Vaste combinaties (pp – p – mf – f – ff – tutti)
2 vrije combinaties
Handregisters af