Helmond, Sint Jozefkerk

Foto’s: Michiel van ’t Einde © 2013

  • In 1788 werd door Albertus van Gruisen een nieuw mechanisch sleeplade-orgel geplaatst in de Rooms-Katholieke schuilkerk Sint Martinus in Bolsward (Friesland). Het was een geschenk van pastoor Pluijm aan de kerk. Als bouwjaar wordt ook wel 1779/1780 genoemd. Dirk Sjoerd Ypma plaatste het in 1847 over naar de nieuwgebouwde parochiekerk. Hierbij werd een Bourdon 16′ (discant) geplaatst op de plaats van een voormalig 8-voets register. In 1876 leverde Lodewijk Ypma een nieuw orgel aan de kerk. Het oude werd door hem ingenomen, met de bedoeling het aan een kerk te verkopen. Het is niet duidelijk wat er nu met het orgel gebeurde.
  • Volgens verschillende bronnen is het in 1934 door de pastoor van de parochie in Bolsward geschonken aan de parochiekerk van Brouwhuis (Noord-Brabant). De firma Vermeulen uit Weert plaatste het over, maar de oude kas werd verwijderd en het orgel kreeg een zinken front. In 1982 voerde de firma Verschueren een restauratie uit onder advies van Hans van der Harst. Het orgel werd geplaatst achter een fraai front, een voormalig schijnfront afkomstig uit de Hervormde Kerk te Oisterwijk. In deze kerk was het overbodig geworden na restauratie en herplaatsing van het orgel, dat wegens plaatsing in de balustrade voorheen was voorzien van twee fronten. Er werden nieuwe frontpijpen gemaakt. Op 23 januari 1983 is het orgel weer in gebruik genomen met een bespeling door Hans van der Harst.
  • De kerk in Brouwhuis werd in 2010 gesloten. Het orgel is door de firma Verschueren gerestaureerd en werd in 2012 overgeplaatst naar de Sint Jozefkerk in Helmond.

Dispositie:

Manuaal: C – f3 Bourdon 16′ (discant) – 1847, Prestant 8′ (discant), Holpijp 8′, Prestant 4′ – front 1982, Fluit 4′, Quint 2 2/3′, Octaaf 2′, Mixtuur II sterk, Tremblant.
Pedaal: C-f° Aangehangen.

Samenstelling van de vulstem:

Compund stop Composition
Mixtuur II sterk C: 1 1/3′ – 1′. c’: 2 2/3′ – 2′.