Hillegom, Sint Martinuskerk, Voormalig Hoofdorgel

Foto: Bram Luteyn © 1994

In 1901 bouwde de firma Maarschalkerweerd & Zoon uit Utrecht een nieuw orgel voor de Sint Martinuskerk in Hillegom. Het werd in een neogotische orgelkas geplaatst en had pneumatische tractuur en kegelladen. Het was een gift van de parochie in verband met het zilveren jubileum van priester J. C . van Grossel. De inwijding vond plaats in juni 1901. Na de wijding vond er een ingebruiknameconcert plaats dat werd gegeven door Philip Loots.
In 1960 werd het instrument omgebouwd door de firma Jos H. Vermeulen uit Alkmaar. De oude orgelkas werd verwijderd en er werd een nieuw front gemaakt. Vermeulen kortte het pijpwerk van diverse registers in. De Aeoline werd een Quint, de Voix Céleste een Octaaf 2′, de Violon een Zingend Prestant en de Dolce een Tertsfluit. Ook wijzigde hij de Flûte Harmonique in een Open Fluit 8′ en wijzigde de naam van de Gamba in Salicionaal. De Piccolo werd Woudfluit en de Vox Humana werd Regaal. De pneumatische tractuur werd elektro-pneumatiek. In 1986 begon de organist van de kerk Ronald van Baekel met een restauratie van het instrument. Hierbij werd de naam van de Regaal weer een Vox Humana en de Woudfluit werd weer Piccolo.
Er zijn op dit moment geen plannen voor een reconstructie van het oorspronkelijke Maarschalkerweerd-orgel met gebruikmaking van onderdelen uit andere orgels.
In 2021 verkeert het orgel in slechte staat. Restauratie is geen optie meer en men denkt aan vervanging. Het is inmiddels afgebroken. De parochie kreeg een orgel cadeau van de de “Onze Lieve Vrouwe van Altijddurende Bijstand”-kerk in Rotterdam-Overschie. Deze kerk is gesloten voor kerkdiensten en wordt verbouwd tot appartementen. Het “nieuwe” orgel is met 5 vrachtwagens naar de kerk in Hillegom vervoerd en ligt daar te wachten tot opbouw. Er is een inzamelingsactie gestart om de benodigde €125000,00 euro op te halen die samen met de al verzamelde €100.000,00 euro zal worden gebruikt om het orgel op te bouwen.

Dispositie:

Hoofdmanuaal: C – g3 Bourdon 16′, Prestant 8′, Open Fluit 8′, Octaaf 4′, Quint 2 2/3′, Octaaf 2′, Mixtuur IV sterk, Trompet 8′.
Zwelwerk: C – g3 Salicionaal 8′, Holpijp 8′, Zingend Prestant 4′, Dwarsfluit 4′, Nasard 2 2/3′, Piccolo 2′, Tertsfluit 1 3/5′, Sesquialter II sterk, Scherp IV sterk, Vox Humana 8′.
Pedaal: C – f1 Subbas 16′, Violoncel 8′, Prestant 4′, Fagot 16′, Trombone 8′.
Koppelingen: Manuaal I – Manuaal II, Manuaal I – Manuaal II 4′, Pedaal – Manuaal I, Pedaal – Manuaal II.
Speelhulpen: Vaste combinaties (p – mf – f – t), 1 vrije combinatie, Automatisch pedaal, Generaal-crescendo.