Katwijk aan den Rijn, Open Hofkerk

Foto’s: Michiel van ’t Einde © 2013

  • Omdat het vorige orgel niet meer goed functioneerde, en een restauratie niet zinvol werd gevonden, kocht men voor de kerk ‘Open Hof’ in Katwijk een orgel in Engeland, mede dankzij de inspanningen van organist Nico de Raad. Het orgel dat men hier vond is oorspronkelijk gebouwd in 1865 door de firma Abbey & fils uit Versailles voor de kloosterkerk van Notre-Dame de la Plaine in Lille (Rijssel) in Frankrijk. Het is niet bekend wanneer het samen met de kloostergemeenschap naar Engeland is verhuisd. Dit zal rond 1905 zijn gebeurd. Het kwam terecht in Slough, waar het door Bishop & Son werd geplaatst. Op het pedaal plaatsten zij een Open Wood 16′.
  • Via dhr. T. Boersma in Irnsum kon het instrument worden gekocht door Nico de Raad, organist te Katwijk. Plannen om het in de Nederlands Gereformeerde Kerk te plaatsen konden geen doorgang vinden, omdat het orgel te groot was voor de ruimte. Daarna is besloten het instrument in de Open Hofkerk te plaatsen. Een grondige restauratie was nodig, waarvoor Louis J. Kramer werd ingeschakeld. Ook werd door veel gemeenteleden meegeholpen bij het opknappen van de kas, de windladen en de mechaniek. De niet originele Open Wood werd niet meer gebruikt. Op 16 december 1982 is het orgel in Katwijk in gebruik genomen met een bespeling door Nico de Raad. Momenteel worden er fondsen geworven voor een restauratie.
  • De toonhoogte is a’ = 432 Hz. en de stemmingstemperatuur is evenredig zwevend.

Dispositie:

Grand-Orgue: C – g3 Montre 8′, Salicional 8′, Clarabella 8′, Prestant 4′, Flûte Harmonique 4′, Octavin 2′, Trompette 8′.
Récit Expressif: C – g3 Bourdon 8′, Viole de Gambe 8′, Voix Céleste 8′, Dulciana 4′, Flûte Octaviante 4′, Basson et Hautbois 8′.
Pédale: C – e1 Soubasse 16′, Violoncelle 8′.
Couplers: Octave Grave, Accouplement des Claviers, Tirasse 1ère Clavier, Tirasse 2ème Clavier.
Accessories: Trémolo, Pédales de Combinaison (vier).