Kerkrade (Chèvremont), Sint Petrus en Maria ten Hemelopnemingskerk, Hoofdorgel

Foto’s: Michiel van ’t Einde © 2015

  • De Sint Petruskerk aan de Sint Pieterstraat in Kerkrade-Chèvremont werd gebouwd rond 1907. Het was een fraai kerkgebouw in neoromaanse stijl met twee torens aan de westzijde. De kerk werd gewijd op 29 maart 1907, Goede Vrijdag. In 1932 plaatste de firma Gebr. Vermeulen te Weert een orgel in de kerk. Het werd gewijd op 15 augustus 1932.
  • Het gebouw is na een laatste viering op 1 oktober 1972 gesloten. De kerk verkeerde in een slechte staat, mede als gevolg van de mijnbouw en de parochie was gekrompen. Het kerkgebouw is in augustus 1980 gesloopt.
  • Het pneumatische kegelladen-orgel is in 1980 door H.H. Groenewegen overgeplaatst naar de kerk van Maria ten Hemelopneming, die sinds de samenvoeging van de beide parochies de kerk van de Heilige Petrus en Maria ten Hemelopneming heet. In deze kerk bevond zich een klein mechanisch orgel van Verschueren uit 1965, dat als koororgel in de kerk is blijven staan. Bij de overplaatsing wijzigde Groenewegen de dispositie, hij maakte de tractuur elektro-pneumatisch en het front werd ook aangepast aan de nieuwe ruimte.

Dispositie:

Manuaal I: C – g3 Prestant 8′, Bourdon 8′, Salicionaal 8′, Fluit Harmoniek 8′, Octaaf 4′, Fluit 4′, Cornet V sterk (discant), Mixtuur III-V sterk, Trompet 8′, Tremulant.
Manuaal II (in zwelkast): C – g3 Fluitprestant 8′, Quintadena 8′, Holpijp 8′, Gamba 8′, Vox Celeste 8′, Viola 4′, Fluit Travers 4′, Nasard 2 2/3′, Piccolo 2′, Sesquialter II sterk, Echotrompet 8′.
Pedaal: C – f1 Subbas 16′, Open Bas 8′, Fluitbas 8′, Open Fluit 4′, Bazuin 16′.
Couplers: Manuaal I – Manuaal II, Pedaal – Manuaal I, Pedaal – Manuaal II.
Accessories: 4 vaste combinaties (p – mf – f – ff).