Krimpen aan de Lek, PKN Dorpskerk

Foto’s: Willemijn Hissink © 2015

In de dorpskerk in Krimpen aan de Lek staat een mechanisch sleepladen-orgel dat in 1975 door Slooff Orgelbouw B.V. is gemaakt. Een bestaand instrument van Pieter van Assendelft uit +/- 1760 is ingebouwd als Rugwerk.

In 2013/2014 voerde de firma Elbertse groot onderhoud aan het orgel uit. Dit was nodig omdat men veel last had van storingen.

Zij deelden het pijpwerk opnieuw in en plaatsten het op nieuw lagerwerk en in een nieuwe binnenkas. De speeltafel en de mechaniek is ook vervangen De elektrische registertractuur is vervangen door een mechanische. Verder zijn de tongwerken Trompet 8′ en Dulciaan 8′ vervangen door nieuwe exemplaren die naar eigen facturen van de orgelmakers gemaakt zijn. De kelen van de tongen zijn belegd met lood. Ook is van de Prestant 4 en Prestant 2 die deels in het front staan nieuw pijpwerk op de lade geplaatst. De windladen van Hoofd- en Rugwerk zijn gerenoveerd en uitgebreid met 5 tonen zodat het nu hele laden zijn. De windladen van het Pedaal zijn nieuw. De intonatie is helemaal herzien. Op het Hoofdwerk is een gereserveerde plaats. Op het Pedaal zijn er drie gereserveerde plaatsen.

Dispositie:

Hoofdwerk: C – f3
Quintadeen 16′
Prestant 8′
Roerfluit 8′
Octaaf 4′
Fluit 4′
Quint 3′
Octaaf 2′
Terts 1 3/5′
Mixtuur III-IV sterk
Cymbal III sterk
Trompet 8′

Rugwerk: C – f3
Holpijp 8′
Prestant 8′ (discant)
Prestant 4′
Roerfluit 4′
Quint 3′ (discant)
Gemshoorn 2′
Terts 1 3/5′ (discant)
Nasard 1 1/2′
Mixtuur III-IV sterk
Dulciaan 8′
Tremulant

Pedaal: C – d1
Subbas 16′
Prestant 16′

Koppelingen: 
Hoofdwerk – Rugwerk
Pedaal – Hoofdwerk
Pedaal – Rugwerk