Legden-Asbeck, Filialkirche Sankt Margareta

Foto: Bram Luteyn © 1991

In de voormalige kapittelkerk van Asbeck bij Legden is het oudste orgel uit het orgelbouwatelier van Franz Breil in Dorsten bewaard gebleven.

Het kleine pneumatische instrument dateert uit 1897 en stond aanvankelijk op een altaar in het noordelijke transept. Omdat het op deze plek te lijden had van vocht, is het later (vóór 1933) verplaatst naar de westelijke galerij, waar het tot op de dag van vandaag ongewijzigd bewaard is gebleven. In 1999 voerden de orgelbouwers Gebr. Stockmann uit Werl een restauratie uit. Kenmerkend is de asymmetrie van de orgelkast, die werd veroorzaakt door de oorspronkelijke zijdelingse opstellingsplaats.

Het orgel heeft een transparante, fundamentele maar niet doffe klank en zeer nauwkeurig en betrouwbaar werkende pneumatiek. Het werk is een goed voorbeeld van de hoge kwaliteit van vakmanschap en klank van de vroege Breil-orgels. Er zijn geen tongwerken gedisponeerd.

Dispositie:

I. MANUAL: (C–f³) Principal 8′, Bordun 16′, Bordunalflöte 8′, Viola di Gamba 8′, Gedackt 8′, Octave 4′, Rohrflöte 4′, Quinte 2 2/3′, Superoctave 2′, Manual Coppel.
II. MANUAL: (C–f³) Geigenprincipal 8′, Salicional 8′, Gedeckt liebl. 8′, Harmonieflöte 4′.
PEDAL: (C–c¹) Subbass 16′, Principal 8′, Octave 4′, Pedal Coppel [zu I, durchkoppelnd].
SPEELHULPEN: Volles Werk, Auslösung.