Neerpelt, Sint Niklaaskerk, koororgel

Foto’s: Janco Schout © 2016 (situatie Nieuw-Beijerland)

  • In de Hervormde Kerk in Nieuw-Beijerland plaatste Cornelis van Oeckelen rond 1830 een nieuw orgel. Het werd door Proper in 1909 verbouwd en van een nieuw front voorzien. In 1962 was dit instrument in zo’n slechte conditie geraakt, dat het buiten werking werd gesteld en er een elektronium in de kerk werd geplaatst.
  • Pas in december 1977 kon een ander pijporgel in gebruik worden genomen. Dit is gebouwd door de firma E. Verschueren uit Tongeren (België), maar het bestaat uit verschillende onderdelen van diverse orgels en bouwers. De kas is afkomstig uit het Belgische plaatsje Impde. Jos Stevens bouwde in 1883 een nieuw binnenwerk in deze kas. In 1968 heeft Verschueren een nieuw orgel voor de kerk in Impde gebouwd. Daarom werd het oude orgel opgeslagen. Het binnenwerk van Stevens kwam terecht in een nieuwe kas in de Dominikanenkerk te Genk. Het oude klavier van het orgel van Van Oeckelen werd gerestaureerd en opnieuw gebruikt. Het pedaal van Van Oeckelen had slechts een omvang van 18 toetsen, en werd vervangen door een ander oud pedaal met 27 toetsen. Verschueren plaatste een nieuwe windmachine. Een deel van het metalen tijdperk is afkomstig uit het orgel van Merklin uit de St. Rochuskerk te Brussel. Van dit orgel werd ook pijpwerk gebruikt voor de bouw van een nieuw orgel in de Sionskerk te Veenendaal. De frontpijpen en de Mixtuur zijn nieuw gemaakt. Het Proper-front van het oude orgel werd in 1979 door Verschueren gebruikt voor de bouw van een nieuw orgel in de Hervormde Kerk te Hei- en Boeicop. In 1994 is door de firma Reil de Nazard gewijzigd in een Sesquialter door het toevoegen van een Tertskoor. Reil plaatste ook een nieuwe schepbalg.
  • In 2015 is een orgel van Van Dam uit 1912 aangekocht dat afkomstig is uit het Friese Hantum. Het Verschueren-orgel werd verkocht en is in het voorjaar van 2017 geplaatst als koororgel in de Sint Niklaaskerk te Neerpelt in België. Het is in Neerpelt op een houten podium geplaatst, zodat het hoger kwam te staan. De firma Nijsse heeft een revisie uitgevoerd en de herplaatsing en intonatie verzorgd in de nieuwe kerkruimte. Op 15 juni 2017 werd het orgel op de huidige locatie in gebruik genomen.

Dispositie:

Manuaal: Prestant 8′ – 1862 (binnen)/1977 (front), Bourdon 8′ – 1877, Octaaf 4′ – 1877, Fluit 4′, Octaaf 2′ – 1877, Sesquialter II sterk (2 2/3′) – 1862/1994, Mixtuur II-III sterk.
Pedaal: Subbas 16′ – oud.
Couplers: Pedaalkoppel.
Accessories: Wind.