Neustrelitz, Borwinheim (Herzog-Carl-Borwin-Gedächtnisstiftung)

Klik op deze link voor een foto en een Duitstalige beschrijving van het orgel

  • Het Borwinheim in Neustrelitz (Mecklenburg-Vorpommern) is op 1 oktober 1910 in gebruik genomen. Sinds enkele jaren wordt het gebouw ook gebruikt als Winterkirche voor de Evangelisch-Lutherische Gemeinde.
  • In 1910 bouwde Barnim Grüneberg jr een nieuw tweeklaviers pneumatisch kegelladen-orgel met acht stemmen in de kapel. Het werd opgesteld in een boog tegen de achterwand. De speeltafel stond midden voor het orgel. In 1967 werd het orgel vervangen door een nieuw positief van Sauer. Het is daarna verkocht aan de Evangelische Gemeinde in Bredenfelde, waar het in gewijzigde vorm werd opgesteld in de dorpskerk. De dispositie werd ook veranderd, en enkele sierstukken van de orgelkas werden verwijderd.
  • Het orgel deed tot 2010 dienst in Bredenfelde. In dat jaar besloot men het terug te halen naar Neustrelitz. Het Sauer-orgel uit 1967 werd nu verplaatst naar  Bredenfelde. Het Grüneberg-orgel is in 2010-2011 gerestaureerd door de firma Mecklenburger Orgelbau. De sierstukken zijn nieuwgemaakt en de speeltafel is nu verrijdbaar gemaakt. Friedrich Drese was als adviseur bij de werkzaamheden betrokken.

Dispositie:

I. Manual: C – f3 Bordun 16′ (from G), Principal 8′, Gambe 8′, Octave 4′.
II. Manual: C – f3 Salicional 8′, Lieblich Gedackt 8′, Flauto Dolce 4′.
Pedal: C – d1 Subbaß 16′.
Koppelingen: I. Manual – II. Manual, Pedal – I. Manual, Pedal – II. Manual – 2011.
Speelhulpen: Mezzoforte, Tutti, Calcant.