Numansdorp, Hervormde Kerk

Foto’s en tekst: Arie Bestebreur © 2008

Dit orgel werd oorspronkelijk in 1707 gebouwd door Jacob Cools voor de Franse of Waalsekerk te Rotterdam. Eén klavier met 11 stemmen en pedaal 5 stemmen. De orgelkas met balustrade is met sierlijke ornamentiek in de Lodewijk XIV stijl rijk gesneden door Reyer Boeckesteyn.
Oorspronkelijk had het orgel orgelluiken die waarschijnlijk decoratief beschilderd waren. Wellicht was de ornamentiek van orgelkas ook beschilderd en verguld.
In 1758 werd door Jacob Francois Moreau een bovenwerk met 5 stemmen toegevoegd. Daarbij werd in 1779 door Andries Wolffers 1 stem bijgevoegd.
In 1816 werd door Johan Caspar Friedrichs de windladen en klavieren vervangen.
Daarbij werd 1 stem toegevoegd op het pedaal.
In 1865 werd het orgel verkocht naar de Hervormde gemeente te Numansdorp.
In dat zelfde jaar werd het door Van den Haspel Schölgens en Van der Weijde in Numansdorp geplaatst. De orgelkas zal nadien geheel bruin zijn beschilderd. De orgelluiken zijn toen spoorloos verdwenen.
In 1914 ter vervanging van het oude instrument bouwde J. van der Kley een nieuw pneumatisch orgel in de oude kas. Na verloop van tijd bracht dit instrument door het pneumatische system veel storingen op.
Ter vervanging bouwde de Gebr. Van Vulpen te Utrecht in 1969 weer een nieuw orgel in de oude kas met 3 gereserveerde stemmen.
In 1986 werd de Spitsfluit 4’ op HW vervangen door een Cornet Disc. 4-st. En op RW werd een Sesquailter 2-st. en op Ped. Een Bazuin 16’ geplaatst. In 2018 is het orgel gerestaureerd. De orgelkas is in de oorspronkelijke kleuren geschilderd.

De dispositie:

Hoofdwerk: (C-f3)
Prestant 8
Roerfluit 8
Octaaf 4
Octaaf 2
Mixtuur 5-6 st.
Cornet 4 st.
Trompet 8

Bovenwerk: (C-f3)
Holpijp 8
Prestant 4
Roerfluit 4
Gemshoorn 2
Quint 1 1/3
Sesquialter 2 st.
Dulciaan 8
Tremulant

Pedaal: (C-d1)
Subbas 16
Prestant 8
Bazuin 16
Schalmei 4 (gereserveerd)

3 koppels:
Hoofdwerk – Bovenwerk
Pedaal – Hoofdwerk
Pedaal – Bovenwerk