‘s-Hertogenbosch, Sint Janscentrum, Kistorgel

Foto’s en info: Bert Korvemaker

Het kistorgel is in 1997-1998 gebouwd door Ries van Vrouwerff en daarna geïntoneerd door Jean Telder. Het heeft 21/2 registers: een Holpijp 8′; een Roerfluit 4′ en een Quint 2 2/3 in de diskant, te gebruiken als uitkomende stem.
De laagste 2 octaven van de Holpijp 8′ en het laagste octaaf van de Roerfluit 4′ zijn gemaakt van cederhout. Dit is een lichte houtsoort -belangrijk bij transport van het orgel- dat bovendien weinig gevoelig is voor schommelingen van temperatuur en vochtgehalte. De rest van de pijpen zijn van orgelmetaal (een tin/lood mengsel). Doordat de pijpen een relatief wijde mensuur hebben heeft het kistorgel een goede draagkracht bij het begeleiding van een cantorij of koor of als continuo-instrument.
De kast van het kistorgel is gemaakt van eikenhout. Het toetsbeleg van de ondertoetsen is mahonie en de boventoetsen zijn gemaakt van perenhout. Doordat de windmotor in een aparte kast is gebouwd, is het orgel vrij compact en goed transportabel. Voor Barok muziek is het orgel -door verschuiven van de stoters tussen toetsen en windlade- een halve toon lager te stemmen.

In 2005 is het orgel vervangen door een nieuw kistorgel van Klop. Het instrument is verkocht en overgeplaatst naar het Sint Janscentrum in ‘s-Hertogenbosch.