Urk, Maranathakerk

Met dank aan: J. Hakvoort, voor tekst en foto’s.
http://orgels.opurk.nl

De Maranathakerk was de eerste kerk die de toen pas geïnstitueerde gemeente in 1976 bouwde. Oorspronkelijk was er een orgel op de galerij gepland. Toen er echter op het laatste moment een groot deel van een dolerende gemeente bij de kerk werd gevoegd, moest de galerij worden ingericht met zitplaatsen. Hierdoor was voor het orgel geen plaats meer en werd in eerste instantie besloten een elektronicum aan te schaffen. Dit is gelukkig niet doorgegaan, mede dankzij de enthousiaste inzet van enkele gemeenteleden. Die wisten in Haren (Gr.) een tweeklaviers elektro-pneumatisch orgel te koop staan,

oorspronkelijk in 1926 door Valckx & van Kouteren te Rotterdam gebouwd. Na inspectie werd besloten dit orgel aan te schaffen.
Nu restte dus de vraag waar het orgel moest worden geplaatst. Uit verschillende opties werd uiteindelijk gekozen voor plaatsing achter de preekstoel, voor in de kerk. Het orgel kwam hier dus achter een muur, voorin het liturgisch centrum te staan. Deze plaats is nooit een succes geweest, mede door de demping van het geluid door de muur. Helaas is er voorlopig nog geen andere mogelijkheid voorhanden.

Bij de plaatsing in 1977 is het orgel voorzien van een nieuwe drieklaviers speeltafel. Het 3e klavier, het positief, werd gepland boven de preekstoel, maar bleef voorlopig gereserveerd. In 1982 is echter door Pels & van Leeuwen het positief geplaatst, volgens het elektrische sleepladen systeem. Met deze ingreep is het orgel dus 5 jaar na plaatsing gecompleteerd.

Ondanks het feit dat het orgel beslist zijn kwaliteiten kent, is de gemeente nooit helemaal tevreden geweest met de huidige situatie. Dit vind voornamelijk zijn oorzaak in de plaatsing achter de muur, waardoor het geluid pas indirect hoorbaar is en de weinig fantasierijke kas. Toen het orgel daarnaast technische problemen ging vertonen, gingen er stemmen op het orgel te vervangen. Hier kwamen zelfs giften voor binnen. Dat dit uiteindelijk toch niet is gebeurt vind zijn oorzaak in het feit dat binnen enkele jaren een 3e kerkgebouw geopend zal worden. De orgelcommissie heeft besloten te sparen voor een goed orgel in deze kerk. Wel worden medio 2002 de membranen vervangen.

De dispositie van het Valckx & Van Kouteren-orgel: (1926)

Hoofdwerk:
Prestant 8
Bourdon 8
Octaaf 4
Fluit 4
Quint 2 2/3
Octaaf 2
Mixtuur IV
Cornet V
Trompet 8

Zwelwerk:
Holpijp 8
Gamba 8
Vox Celeste 8
Fluit Harmoniek 4
Woudfluit 2
Quint 1 1/3
Hobo 8
Tremulant

Positief:
Roerfluit 8
Prestant 4
Fluit 4
Nasard 2 2/3
Gemshoorn 2
Terts 1 3/5
Scherp III
Dulciaan 8
Tremulant

Pedaal: C – f1
Subbas 16
Fluitbas 8
Gedekt 8
Fluit 4
Fagot 16

Koppels:
I+II, I+III, II+III, II+III 16′, P+I, P+II, P+III

Speelhulpen:
4 vaste combinaties, 1 vrije combinatie, aut. ped.