Utrecht, Domkerk, kistorgel

Foto’s Tjalling Roosjen & Willemijn Hissink © 2010/2011

Een aantal jaren geleden is besloten om voor de Dom in Utrecht een nieuw kistorgel te bouwen voor de ensembles die regelmatig in de Domkerk concerteren.
Dit was nodig omdat het Bätz-orgel een afwijkende toonhoogte heeft en de kabinetorgels een afwijkende stemming hebben. Ook zijn deze orgels niet verplaatsbaar. Omdat in sommige stukken toch orgelbegeleiding vereist is bouwde de fa. Klop uit Garderen in 2008 een kistorgel die aan de juiste eisen voldeed.Het bijzondere aan dit orgel is dat het om een tweeklaviers instrument gaat.

Een unicum voor een kistorgel. Op het 2e klavier is alleen een regaal geplaatst. Deze is goed te gebruiken in de muziek van Monteverdi. Naast een bourdon ( de reguliere basis voor een kistorgel) is er ook een prestant aan de dispositie toegevoegd voor een bredere draagkracht. Vanwege ruimtegebrek zijn de grootste pijpen van de Prestant op een eigen Windlade naast het orgel geplaatst. De regaal is voorzien van een eigen windmotor en heeft een hogere winddruk dan de rest van het kistorgel. Het kan ook worden afgekoppeld en als zelfstandig instrument functioneren. De toonhoogte is a’ = 415 Hz.

De kas is ontworpen door Joop Seldenthuis

De dispositie:

Manuaal I: C – f3 Holpijp 8′, Roerfluit 4′, Prestant 8′ – C-e naast het orgel, Octaaf 4′, Octaaf 2′.
Manuaal II: C – f3 Regaal 8′.
Koppelingen: Manuaalkoppel.