Velp (Gelderland), Kerk van Onze Lieve Vrouwe Visitatie, Koororgel

Foto’s: Michiel van ’t Einde © 2017

  • In 1843 werd in de Hervormde Kerk van Westkapelle een orgel geplaatst door J.A. Mennes & G.L. Preuniger, dankzij een schenking van H.J. Baron van Doorn van Westkapelle Het was mogelijk afkomstig uit een Rooms-Katholieke kerk en had één manuaal met aangehangen pedaal. De organisten J.J. de Kanter en C.J. van Uye uit Middelburg keurden het instrument na de plaatsing. In 1936 plaatste Elbertse een nieuw orgel in de kerk, dat in 1944 verloren is gegaan door bombardementen. Het oude orgel werd door hen verbouwd en overgeplaatst naar de OLV van Lourdeskerk in Maastricht.
  • In 1982 kocht men in Maastricht een groter orgel. Het oude instrument werd nu gedemonteerd en na een restauratie door Verschueren Orgelbouw in de OLV Visitatiekerk te Velp (Gld) geplaatst. Verschueren reconstrueerde de oorspronkelijke dispositie aan de hand van het handschrift Broekhuijzen. Het enige verschil is de Terts 1 3/5′, die in plaats van de Viola di Gamba werd gedisponeerd. Het mechanische sleepladen-orgel is in Velp op de begane grond geplaatst. Op 22 september 1985 is het instrument in gebruik genomen. Adviseur Rudi van Straten bespeelde hierbij het orgel. De parochie is in 2005 samengevoegd en kreeg de nieuwe naam ‘De Wijngaard’.

Dispositie:

Manuaal: C-f3 deling tussen c1 en cis1 Prestant 8′, Holpijp 8′, Octaaf 4′, Fluit 4′, Quint 3′, Octaaf 2′, Terts 1 3/5′ (discant), Cornet III sterk (discant), Mixtuur III sterk, Trompet 8′ (B/D).
Pedaal: C-c1 Aangehangen.