Watervliet, Kathedraal

Foto’s en tekst: Jan van der Male © 2007

In 1643 bouwde de Brugse orgelmaker Boudewijn Ledou een nieuw orgelinstrument voor de kathedraal van Watervliet. De orgelkast vormt samen met het rugpositief (dat er een verkleind model van is) een bijzonder fraaie eenheid met doksaal en portaal. Het orgelbuffet is vervaardigd door de Lisseweegse houtsnijder Walram Rombout; doksaal en portaal zijn van de hand van houtsnijder Jacques Sauvage, afkomstig uit Gent.
Het Ledou-orgel is helaas niet aan vele wijzigingen ontkomen. In de kerkelijke archieven komen we in de loop der tijd onder meer de namen tegen van Carl Lalo, Carl Teerlinck en Steven Billemos. In 1727 werd het instrument hersteld door J. Thomas Forceville, gevolgd door diverse vernieuwingen door L. Delhaye in 1743. In 1910 is het orgel drastisch omgebouwd tot een romantisch geheel door de firma O. Reygaert uit Geraardsbergen. Door oorlogshandelingen is het Ledou-orgel in 1944 zodanig zwaar beschadigd, dat het niet meer bespeelbaar was.
Nadat diverse restauratieplannen op niets waren uitgelopen, werd uiteindelijk onder leiding van adviseur Prof. Gabriël Verschraegen uit Gent de oude dispositie van B. Ledou als uitgangspunt genomen en het rugwerk in ere hersteld. Met gebruikmaking van het resterende Ledou-pijpwerk (de Cornet V sterk van het Hoofdwerk en de Gedekt 8’ van het Rugwerk) werd in 1969 een nieuw instrument gebouwd door Orgelbouw Loncke. De dispositie:

Hoofdwerk:
Prestant 8
Gedekt 8
Prestant 4
Roerfluit 4
Kwintfluit 2 2/3
Oktaaf 2
Spitsfluit 2
Mixtuur IV sterk
Cimbel III sterk
Cornet V sterk
Seskwialter II sterk
Trompet 8
Klaroen 4
Rugwerk:
Gedekt 8
Prestant 4
Roerfluit 4
Oktaaf 2
Terts 1 3/5 D
Nazaardeke 1 1/3
Stemmeke 1
Mixtuur III sterk
Cimbel II sterk
Regaal 8
Pedaal: 
Subbas 16
Gemshoorn 8
Open fluit 4

Koppels: 
Hoofdwerk-Rugwerk
Pedaal-Hoofdwerk
Pedaal-Rugwerk

Overige registers:
Nachtegaal
Pauken (A-d)

Speelhulpen:
Tremulant