Zuidwolde, Het Anker

Foto’s: © Wieger van Asperen

Het orgel is afkomstig uit de kerk van Bruchem. Gebouwd in 1981 door
Louis Kramer. Een compact gebouwd twee klaviers orgel met de speeltafel aan de achterzijde en een vrijstaande pedaalkas achter de speeltafel.
Naast het wijzigen van de dispositie Gemshoorn 8′ vervangen door een
Nasart 3′ en de Regaal 8′ door een Kromhoorn 8′ is het pijpwerk van het bovenwerk deels opgeschoven i.v.m. he hogere winddruk t.o.v. de situatie in Bruchem. De beide windladen zijn vervangen door nieuwe exemplaren. De beide windladen rusten op een degelijk eikenhouten frame. Omdat de nieuwe bovenwerklade breder werd moest er een nieuw wellenbord gemaakt worden. Voor het pedaal is eveneens een nieuwe windlade gemaakt zodat de lange toevoerslangen konden vervallen. Ook hiervoor is een nieuw wellenbord gemaakt, het pedaalmechaniek gaat onder de magazijnbalg door naar het wellenbord. De aanleg van het registermechaniek is geheel vervangen door een, uit smeedijzer vervaardigde, mechaniek. De kleinste frontpijpen staan op twee luchtvervoerplanken met ieder 8 windkanalen.
Naast al deze werkzaamheden is de middentoren 10 cm en de pedaalkas 9 cm verhoogd en is de kas groen geschilderd. Zuidwolde heeft een prachtig instrument gekregen met een volle klank terwijl het een intiem karakter blijft houden. Het pedaal is een stevige basis onder het geheel.

bron: De Toonzetting. Brochure met een beknopte omschrijving van de
orgelgeschiedenis van de Gereformeerde kerk te Zuidwolde geschreven door Rini Wimmenhove. (De plaatsing en renovatie is gedaan door Rini Wimmenhove, orgelmaker te Hoogeveen http://www.huisorgelbouw.nl )

De dispositie:

Hoofdwerk: (C-g3)
Prestant 8
Roerfluit 8
Octaaf 4
Octaaf 2
Cornet III (g0)
Mixtuur II-III

Bovenwerk: (C-g3)
Holpijp 8
Gedekte fluit 4
Nasart 3
Spitsfluit 2
Kromhoorn 8
Tremulant (opliggend)

Pedaal: (C-f1)
Bourdon 16
Gedekt 8

3 koppels
Stemming Neidhardt I
winddruk 70 mm waterkolom