Amsterdam, Engelse Kerk, Hoofdorgel

Foto’s: Tjalling Roosjen © 2011

bullet De English Reformed Church, gebouwd in de vijftiende eeuw voor de Begijnen, is sinds 1607 als Engelse Kerk in gebruik. In 1685 werd het met een zuidbeuk vergroot. Christian Müller bouwde in 1753 een tweeklaviers orgel in de Engelse Kerk. Het orgel had geen Prestant 8′ op het Hoofdwerk, maar op het Bovenklavier (als ‘onderwerk’ geplaatst), met dubbele discant. De orgelmaker Overdiek herstelde het instrument in 1844. Hij breidde het ook uit. Pieter Flaes bouwde in 1874 een nieuw instrument in de oude kas. Het Müller-binnenwerk is verdwenen. In 1906 is dit Flaes-orgel weer vervangen door een pneumatisch binnenwerk van Ingram & Comp. uit Edinburgh, dat later elektro-pneumatisch is gemaakt. Het binnenwerk van Flaes bleef wel bewaard: het kwam eerst in de Christelijke Gereformeerde Kerk aan de Lauriersgracht in Amsterdam terecht, en is later in de Christelijke Gereformeerde Kerk in Meppel geplaatst achter een negentiende eeuws front. Op 7 januari 1907 nam men het nieuwe orgel in gebruik met een bespeling door Frieso Molenaar en Anton H. Thierie. In 1954 verplaatste Flentrop de toen pneumatische speeltafel naar boven, opzij van het orgel. De tractuur werd geëlektrificeerd. Het orgel had sleepladen. Aan de dispositie werd nagenoeg niets gewijzigd, behalve een koppeling Swell Octave to Pedal werd gemaakt.
bullet Mede door het gewicht van het Ingram-orgel, dat veel groter was, is de galerij scheef gaan zakken. Hierdoor functioneerde het orgel steeds slechter. Uiteindelijk is in de jaren negentig van de twintigste eeuw besloten het Müller-orgel te reconstrueren. Het werk is door Flentrop uitgevoerd. Op 20 maart 2000 is het orgel in gebruik genomen. Het mechanische sleepladen-orgel is geen kopie van Müller, maar een nieuw orgel dat is gebouwd in de geest van Müller. Het onderpositief werd in een zwelkast geplaatst, en voorzien van een transpositeur, om een halve toon lager te kunnen spelen. Het orgel staat scheef. Dit wordt veroorzaakt doordat niet alleen de galerij, maar ook de zuidmuur iets is verzakt. De pijpen staan echter wel recht.
bullet De stemming van het orgel is evenredig zwevend, de toonhoogte is a’ = 440 Hz. en de winddruk is 69 mm waterkolom.
Hoofdwerk: C – f”’ Onderpositief (in zwelkast):  C – f”’ Pedaal: C – f’  Koppelingen:
Prestant 8′ – discant dubbelkorig Bourdon 8′ Bourdon 16′ Hoofdwerk – Onderpositief
Roerfluit 8′ Quintadena 8′ Holpijp 8′ – C-f uit Bourdon 16′ Pedaal – Hoofdwerk
Octaaf 4′ Viola da Gamba 8′ – C-H uit Bourdon Fagot 16′ Pedaal – Onderpositief
Fluit 4′ Gemshoorn 4′
Quintprestant 3′ Roerquint 3′ Speelhulpen:
Octaaf 2′ Nachthoorn 2′ Transpositeur onderpositief
Terts 1 3/5′ Flageolet 1′ Tremulant
Mixtuur III-V sterk
Trompet 8′ (gedeeld)