Leens, Andreaskerk

Foto’s: Willemijn Hissink © 2014

  • Na een kerkbrand te Arum in 1836 was het nodig dat het orgel van de Hervormde Kerk aldaar werd herbouwd. Dirk Sjoerd Ypma bouwde dit orgel, met gebruik van veel pijpwerk van Baders uit het vorige orgel. In 1840 was het instrument voltooid, maar zes jaar later al moest Hardorff enkele verbeteringen aanbrengen. Het orgel is in 1885 vervangen door een nieuw instrument van Leichel, waarna het verkocht werd aan de Gereformeerde Kerk in Leens. Leichel wijzigde de dispositie door een Salicionaal 8′ op de plek van de Fluit 4′ van het Hoofdwerk te zetten. Op het Bovenwerk plaatste hij een Viola di Gamba 8′ en een Clarinet 8. Een restauratie in 1960 door Van der Bliek bracht weer andere wijzigingen met zich mee: de Salicionaal uit 1888 werd een Salicet 4′. De andere Leichel-stemmen verdwenen ten gunste van een Spitsquint 3′ en een Flageolet 2′. Adviseur bij de werkzaamheden was dhr. A.P. Oosterhof. Bakker & Timmenga restaureerde het instrument in 1985. Adviseur bij deze werkzaamheden was Jan Jongepier. Het orgel is niet teruggebracht in de oorspronkelijke staat, omdat hiervoor de gelden ontbraken. Op 14 juni 1985 is het instrument weer in gebruik genomen met een bespeling door de adviseur. Sinds de vorming van de Protestantse Kerk Nederland heeft de Gereformeerde Kerk de naam Andreaskerk gekregen.
  • De Bourdon 16′ heeft twee standen: bij half opengetrokken stand spreken alleen de tonen C-d, bij helemaal opentrekken spreken alle tonen. Het sleepladen-orgel is geheel mechanisch. De toonhoogte is a’ = 440 Hz. en de stemming is evenredig zwevend.

Dispositie:

Hoofdwerk: C – f3 Bourdon 16′, Prestant 8′ – 1668/1840, Holpijp 8′, Octaaf 4′, Fluit 4′ – gereserveerd, Quint 3′, Octaaf 2′, Cornet III sterk (discant), Mixtuur III sterk, Trompet 8′ (gedeeld).
Bovenwerk: C – f3 Fluit Douce 8′ (gedeeld), Viola di Gamba 8′ (vanaf c), Prestant 4′, Fluit d’Amoer 4′, Flageolet 2′ – 1960.
Pedaal: C – d1 Subbas 16′ – transmissie, Octaafbas 8′ – gereserveerd.
Koppelingen: Manuaalkoppel, Pedaal – Hoofdwerk, Pedaal – Bovenwerk.