Limmen, RK Sint Corneliuskerk, Hoofdorgel

Foto’s: Michiel van ’t Einde © 2016

  • De Sint Corneliuskerk in Limmen werd op 15 april 1902 ingewijd. Jos Vermeulen plaatste het Ypma-orgel uit het oude kerkgebouw over. In 1918 is dit orgel door de firma Pels & Zn. naar de Noorderkerk in Ede overgeplaatst. Pels plaatste in maart 1920 een nieuw elektro-pneumatisch kegelladen-orgel, opus 20. Bij de bouw werd veel pijpwerk uit het oude orgel overgenomen, evenals de balg. Op de windlade van Manuaal II was één plaats gereserveerd voor een uitbreiding. Op deze plaats werd later een Basson-Hobo 8′ geplaatst.
  • De dispositie is in de loop van de tijd gewijzigd. Op manuaal I is de Kwintfluit 2 2/3′ door een Mixtuur vervangen. Op manuaal II werd de Aeoline 8′ vervangen door een Quintfluit 1 1/3′ en de Basson-Hobo 8′ door een Dulciaan.
  • In 2011/2012 werd het orgel gerestaureerd. Hierbij zijn het pijpwerk schoongemaakt, de balg opnieuw beleerd en de membranen vernieuwd. De kas is opnieuw geschilderd. Op 12 februari 2012 werd het instrument weer in gebruik genomen. Het werd daarbij door Peter Rijs bespeeld, en aan het concert werd medewerking verleend door de sopraan Lianne Pirovano en het Corneliuskoor.
  • Op 2 mei 2018 brak er brand uit in de kerk, waardoor een groot gedeelte van het gebouw verloren ging. De westgevel met toren en orgel konden worden gered, maar er is wel veel roet en waterschade. Het orgel staat inmiddels in de opslag van Flentrop te drogen.

Dispositie:

Manuaal I: (C-g3)
Bourdon 16
Prestant 8
Salicionaal 8
Holpijp 8
Octaaf 4
Fluit 4
Doublette 2
Mixtuur III-IV
Trompet 8
Manuaal II: (C-g3)
Gamba 8
Celeste 8
Bourdon 8
Roerfluit 4
Speelfluit 2
Kwintfluit 1 1/3
Dulciaan 8
Tremolo
Pedaal: C-d1
Subbas 16
Koppelingen:
Manuaal I – Manuaal II
Manuaal I – Manuaal II 16′
Manuaal I – Manuaal I 4′
Pedaal – Manuaal I
Pedaal – Manuaal II

Speelhulpen:
3 vaste combinaties (p – f – tutti)