Mexico Ciudad, Academia Mexican de Músicana Antigua para Órgana

Klik hierboven om deze registers te beluisteren

Foto’s: Wim Verburg © 2006

 

  • Onder advies van Willem Talsma bouwde de firma Slooff een tweeklaviers mechanisch sleepladen-orgel voor de Hervormde Kerk van Capelle aan den IJssel-West. De mensuren van het orgel zijn van het Van Dam-orgel van de Hervormde Kerk te Haastrecht overgenomen.
  • Het orgel werd in 1983 gedemonteerd door een groep vrijwilligers, naar Zoetermeer overgebracht en aldaar in de Hervormde Ichthuskerk aan de Parkdreef opgebouwd. Bij de plaatsing is het front gewijzigd. De torens werden verhoogd en  er is nieuw blinderingssnijwerk gemaakt. Ook werden de toets- en registermechanieken en de windkanalen vernieuwd. In 1985 intoneerde de firma Nijsse het orgel, waarna het op 24 mei 1985 in gebruik is genomen met een bespeling door Toon Hagen, die toen organist was van de Oude Kerk in Zoetermeer. De Tremulant op het tweede manuaal is komen te vervallen.
  • In 2013/2014 werd de Ichthuskerk ingrijpend verbouwd. In de grotere kerkzaal werd een elektronisch Johannus-orgel geplaatst. Het orgel van Slooff is via de firma Reil verkocht aan de Academia Mexican de Músicana Antigua para Órgana in Mexico-Stad.

Dispositie:

Hoofdwerk: (C-f3)
Prestant 8
Roerfluit 8
Octaaf 4
Octaaf 2
Mixtuur 3-4 st.
Trompet 8 B/D

3 koppels

Nevenwerk: (C-f3)
Holpijp 8
Fluit 4
Fluit 2
Cornet 2 st.
Tremulant

Pedaal: (C-d1)
Subbas 16