‘s-Hertogenbosch, Jeroen Bosch Ziekenhuis, kapel

Foto: Bert Wisgerhof © 2018

  • In de jaren 2009-2011 is een vrijwel geheel nieuw gebouw opgetrokken voor de huisvesting van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ‘s-Hertogenbosch op een nieuwe locatie buiten de binnenstad. Dankzij een schenking van het Leye Fonds kon een nieuw mechanisch sleepladen-orgel worden gebouwd voor de kapel. De firma Pels & Van Leeuwen kreeg de opdracht voor de bouw. De kas is ontworpen door Johanna Kamunen in samenwerking met Bas Molenaar. Het orgel (opus 971) is op 15 januari 2012 in gebruik genomen met een concert door Jacques van den Dool.
  • De Kromhoorn op het zwelwerk was in eerste instantie nog gereserveerd. Het register is in 2013 geplaatst. Het tongwerk is geïnspireerd door het werk van Andreas Silbermann.

Dispositie:

Hoofdwerk: C – g3 Prestant 8′, Bourdon 8′, Quintadeen 8′, Fluit Travers 8′ (discant), Octaaf 4′, Nasard 3′, Octaaf 2′ – halve stand Mixtuur, Terts 1 3/5′, Mixtuur III-IV sterk (2′), Tremulant, Klokjes.
Zwelwerk: C – g3 Roerfluit 8′, Viool de Gambe 8′ – C-H uit Roerfluit, Fluit Harmoniek 4′, Salicionaal 4′, Gemshoorn 2′, Kromhoorn 8′ (B/D) – 2013, Tremulant.
Pedaal: C – f1 Subbas 16′, Violon 8′, Octaaf 4′.
Other stops: Nachtegaal.
Couplers: Hoofdwerk – Zwelwerk, Pedaal – Hoofdwerk, Pedaal – Zwelwerk.
Accessories: Calcant.