Delft, Evangelisch Lutherse Kerk

Foto’s: Henk Brussee © 2016

  • In de Evangelisch Lutherse kerk te Delft bevond zich een orgel dat door Johannes Mitterreither werd gebouwd in 1766/1767. Oorspronkelijk ging de opdracht in 1765 naar Pieter Assendelft, maar deze overleed voordat hij het orgel kon afmaken. Het werkstuk was echter al voor een groot deel voltooid. Dit orgel was in 1841 onbespeelbaar geworden, waarna een ingrijpende restauratie door de firma Bätz werd uitgevoerd. Het orgel werd echter in 1889 afgebroken en door een nieuw instrument van Petrus van Oeckelen & Zn. vervangen dat op 6 oktober 1889 in gebruik is genomen. De dispositie is door J.B. Litzau ontworpen.
  • In 1966 voerde de firma Bakker & Timmenga een restauratie uit. In november 2015 is door de firma Reil een nieuwe restauratie gestart, die in twee fasen wordt uitgevoerd. In de eerste fase worden de klavieren, mechanieken, windladen en windvoorziening gerestaureerd, evenals het pijpwerk van het Hoofdwerk en de orgelkas. Deze restauratie is in 2016 voltooid.
  • Leuk detail is dat het orgel in de tweede wereldoorlog nog als onderduikplek heeft dienstgedaan. De toenmalige organist, Rien Ritter, zat in het verzet en werd gezocht door de Duitsers. Rien sliep diverse nachten op het stempad van het orgel om uit handen van de vijand te blijven.

Dispositie:

Hoofdwerk: C – f3
Bourdon 16′
Prestant 8′
Roerfluit 8′
Violoncel 8′
Octaaf 4′
Nachthoorn 4′
Octaaf 2′
Mixtuur III-IV sterk
Cornet V sterk
Trompet 8′

Zwelwerk: C – f3
Violon 16′
Prestant 8′
Holpijp 8′
Quintadeen 8′
Viola di Gamba 8′
Open Fluit 4′
Salicionaal 4′
Woudfluit 2′
Klarinet 8′
Tremulant

Pedaal: C – d1
Subbas 16′
Octaaf 8′
Octaaf 4′
Bazuin 16′
Trombone 8′

Koppelingen:
Hoofdwerk – Zwelwerk
Pedaal – Hoofdwerk
Pedaal – Zwelwerk

Speelhulpen: 
Afsluiters