Delft, Nieuwe Kerk, Oude orgel

Foto: Affiche

Het oude orgel van de Nieuwe Kerk te Delft was in 1548 gebouwd door Hendrick Niehoff. Het mechanische sleepladen-orgel verkeerde in 1836 in een zeer slechte staat. Organist P. Kersbergen overtuigde de kerkvoogdij ervan dat het moest worden vervangen door een nieuw instrument. Nadat Bätz begonnen was met de bouw van een nieuw orgel kocht Wander Beekes het oude instrument, met de bedoeling het te plaatsen in de Oude Kerk te Oudewater. Helaas stierf Beekes  tijdens deze werkzaamheden. De firma Kam & Van der Meulen bouwden nu een nieuw orgel in Oudewater, met gebruikmaking van omgesmolten orgelmetaal van het oude Delftse pijpwerk. Alleen de Vox Humana 8′ kreeg een plaats in het nieuwe instrument.

Dispositie:

Hoofdwerk: C-c3 met kort octaaf  Praestant 8′, Quintadeen 8′, Holpijp 8′, Octaaf 4′, Openfluit 4′, Octaaf 2′, Gemshoorn 2′, Quintfluit 1 1/2′, Sexquialter (discant), Trompet 8′, Vox Humana 8′.
Rugwerk: F-c3  Praestant 8′, Quintadeen 8′, Octaaf 4′, Fluit 4′, Super Octaaf 2′, Fluitje 1′, Sexquialter, Mixtuur, Scherp, Dulciaan 8′.
Middenklavier: C-c3 met kort octaaf  Bourdon 16′, Octaaf 8′, Mixtuur V-IX sterk, Scherp III-V sterk.
Pedaal: Bazuin 16′, Trompet 8′, Trompet 4′.