Moerkapelle, Gereformeerde Gemeente

Bernhardt Edskes heeft de opdracht gekregen voor de bouw van een nieuw mechanisch sleepladen-orgel. Hij heeft met gebruikmaking van een deel van het tweeklaviers Flaesorgel, dat zeventien stemmen telde, een nieuw tweeklaviers mechanisch sleepladen-orgel gebouwd. Het orgelfront werd gerestaureerd en voorzien van een nieuwe onderkast. De speeltafel is in de nieuwe situatie niet meer aan de linkerzijde van het orgel geplaatst, maar in de onderkast, recht onder het front. Er is een dispositie van 29 registers aanwezig, verdeeld over hoofdwerk, bovenwerk en pedaal. De stemmingstemperatuur is evenredig zwevend. Van dertien stemmen van het Flaes-orgel heeft de orgelbouwer het pijpwerk gebruikt, dat hij gerestaureerd en gecompleteerd heeft. In het ontwerp zijn 4 van de 29 registers als reservering opgenomen. Herman den Hollander is als adviseur bij het project betrokken. De  het orgel is begin 2020 opgeleverd. Op 15 mei 2020 is het instrument in gebruik genomen met een bespeling door Dick den Engelsman. Vanwege de coronacrisis kon er geen publiek aanwezig zijn en moest men thuis meekijken en luisteren via een livestreamverbinding op internet.

Dispositie:

Hoofdwerk: C – f3 Bourdon 16′, Prestant 8′, Salicionaal 8′, Roerfluit 8′, Octaaf 4′, Spitsfluit 4′, Quint 3′, Octaaf 2′, Cornet IV sterk, Mixtuur IV sterk, Cimbel II sterk, Fagot 16′, Trompet 8′.
Bovenwerk: C – f3 Viola 8′, Holpijp 8′, Prestant 4′, Fluit 4′, Nasard 3′, Octaaf 2′, Woudfluit 2′, Sesquialter II sterk, Ruispijp III sterk, Dulciaan 8′.
Pedaal: C – f1 Subbas 16′, Octaaf 8′, Gedekt 8′, Roerquint 6′, Octaaf 4′, Bazuin 16′, Trompet 8′.
Koppelingen: Hoofdwerk – Bovenwerk, Pedaal – Hoofdwerk, Pedaal – Bovenwerk.
Speelhulpen: Tremulant.