Den Helder, Petrus en Pauluskerk

Foto’s: Michiel van ’t Einde © 2014

De Sint Petrus en Pauluskerk in Den Helder werd in 1840 gebouwd. Het is een zogenaamde Waterstaatskerk. In de kerk werd een orgel geplaatst door de firma Loret met drie klavieren en aangehangen pedaal. Dit orgel begon al spoedig verschillende gebreken te vertonen. Charles-Marie Philbert maakte een plan voor een groot modern orgel met 28 stemmen, dat hij zelf zou bouwen, in samenwerking met verschillende ambachtslieden. Omdat de kosten de pan uit rezen is het instrument nooit voltooid, maar is het blijven steken op 16 stemmen. In 1903 bouwde de firma Ypma een nieuw orgel in de oude kas, waarvoor een nieuw front werd gemaakt. Enkele stemmen van Philbert werden opnieuw gebruikt. Het orgel is in 1950 volledig omgebouwd. Het front en de kas werden verwijderd zodat het een open opstelling kreeg. Volgens een opgave uit 1986 is in 1979 een nieuw elektro-pneumatisch kegelladen-orgel geplaatst door de firma Vermeulen te Alkmaar.

Dispositie:

Manuaal I: C – g3 Bourdon 16′, Prestant 8′, Roerfluit 8′, Violoncel 8′, Octaaf 4′, Fluit 4′, Octaaf 2′, Mixtuur II-IV sterk, Trompet 8′.
Manuaal II (in zwelkast): C – g3 Gamba 8′, Voix Célèste 8′, Holpijp 8′, Flûte-Octaviante 4′, Nasard 2 2/3′, Piccolo 2′, Basson-Hobo 8′, Tremolo.
Pedaal: C – c1 Subbas 16′, Octaafbas 8′, Gedekt 8′, Fluit 4′, Fagot 16′.
Koppelingen: Manuaal I – Manuaal II, Manuaal I – Manuaal II 4′, Pedaal – Manuaal I, Pedaal – Manuaal II.
Speelhulpen: 3 vaste combinaties (p – f – tutti), Automatisch Pedaal.