Bremen (Walle), Evangelische Kirche

Foto: Dennis Wubs © 2015

Voor de Evangelische Kirche in Bremen-Walle bouwde de firma Van der Putten in 2001/2002 een nieuw orgel. Het is gebouwd volgens historische principes uit de zeventiende eeuw. Vooral het werk van Theodorus Faber uit Zeerijp en Coevorden diende als voorbeeld. Het front is afgeleid van het niet meer bestaande Faber-orgel van de Oude Kerk in Coevorden. Adviseurs bij de bouw waren Harald Vogel, Gerhard Kaiser, Ibo Ortgies en Daniela Staiger. Het mechanische sleepladen-orgel is in gebruik genomen op 11 en 12 mei 2002. Een bijzonderheid is het Chorwerck, met drie registers. Dit werk staat een halve toon hoger dan de rest van het orgel en zijn ‘Wohltemperiert’ gestemd. De rest van het orgel is in een 1/4 komma middentoon gestemd. Het Chorwerck heeft een toonhoogte van  a’ = 440 Hz. De rest is a’ = 415 Hz.

Dispositie:

Werck (Manual I):CDEFGA-d3 Gross Quintadeen 16′, Principall 8′, Spitz Flött 8′, Octava 4′, Klein Rohrflött 4′, Nasatt 3′, Super Octav 2′, Sesquialtra 2 fach, Mixtur 4 fach, Trommet 8′.
Brustposidiff (Manual II): CDE-d3 Gedact 8′, Klein Quintadeen 4′, Gemshoren 2′, Sifflitt 1′, Regal 8′, Schalmey 4′.
Chorwerck (bespeelbaar vanaf Manual II): CDE-d3 Holz Gedact 8′, Klein Holz Principall 4′, Klein Plockflött 2′.
Pedal: CDE-f1 Gedact Undersatz 16′, Principall Bas 8′, Octaven Bas 4′, Nachthoren Bas 2′, Fagotto Bas 16′, Trommet Bas 8′, Schalmey Bas 4′.
Other stops: Zimbelstern, Vogelgeschrey, Trommel.
Couplers: Pedal – Werck.
Accessories: Tremulant, Tremulant zum Brust, Ventil zum Werck, Ventil zum Brustposidiff, Ventil zum Chorwerck.