Arnhem, Wijkcentrum Bakermat, Rembrandtzaal (voormalige Diaconessenkerk)

Foto’s: Bert Wisgerhof © 2016

  • In de kapel van het Diaconessenziekenhuis in Arnhem (Gelderland) plaatste de firma Van Vulpen in 1959 een klein orgel. Het is in 1960 vervangen door het huidige instrument dat eveneens door van Vulpen gebouwd is, met twee klavieren en pedaal. Dit werd in februari 1960 in gebruik genomen tijdens een kerkdienst, waarbij Willem Botter het mechanische sleepladen-orgel bespeelde. Het kleine orgel zou in een andere kerk in Arnhem zijn opgesteld. Het is mij niet bekend in welke. Het nieuwe orgel was aanvankelijk ook op de galerij geplaatst, maar werd rond 1995 verplaatst naar het liturgisch centrum. Wellicht is toen ook de Sifflet 1′ opgeschoven tot 1 1/3′. Het orgel is vrijwel identiek aan het een jaar jongere koororgel van de Arnhemse Eusebiuskerk.
  • De Diaconessenkerk is geen ziekenhuiskapel meer, sinds het Diaconessenhuis werd afgebroken en elders in de stad het nieuwe ziekenhuis Rijnstate werd geopend. De Diaconessenkerk is een gewone wijkkerk van de Protestantse Gemeente Arnhem.
  • In 2011 voerde de firma Gebr. Reil een restauratie uit. De orgelkas is opgeknapt, mechanieken en klaviatuur zijn gereviseerd en tenslotte zijn twee afgestopte koren van de Mixtuur weer tot spreken gebracht. Begin juni 2011 was de restauratie afgerond. Adviseurs bij de werkzaamheden waren Peter van Dijk en Bert Wisgerhof.
  • In 2021 is de kerk gesloten. Het gebouw is omgebouwd tot Wijkcentrum. Het orgel kon gelukkig blijven staan en wordt tegenwoordig gebruikt voor o.a. concerten.

Dispositie:

Hoofdwerk: C – f3 Prestant 8′, Roerfluit 8′, Octaaf 4′, Woudfluit 2′, Mixtuur IV-VI sterk, Trompet 8′ – horizontaal geplaatst.
Borstwerk: C – f3 Gedekt 8′, Roerfluit 4′, Prestant 2′, Siflet 1 1/3′, Regaal 8′.
Pedaal: C – f1 Subbas 16′, Prestant 8′ – transmissie, Fagot 16′, Schalmei 4′.
Couplers: Hoofdwerk – Borstwerk, Pedaal – Hoofdwerk, Pedaal – Borstwerk.