Kruiningen, Adullamkerk (Vrije Gereformeerde Gemeente)

Foto’s: Wiebe Sijtsma © jaren 80/90. Alle foto’s geven de situatie in Augustinusga weer.

In 1929 bouwde Bakker & Timmenga een nieuw mechanisch sleepladen-orgel voor de Pypke Tsjerke (Gereformeerde Kerk Surhuizum) in Augustinusga (Friesland). Het was waarschijnlijk oorspronkelijk een tweeklaviers orgel. Het is in de jaren 90 door een onbekende orgelmaker gewijzigd. In 2017 is de kerk gesloten. Het orgel werd verkocht aan de Vrije Gereformeerde Gemeente in Kruiningen (Zeeland). Het is door Nijsse overgeplaatst naar de nieuwgebouwde Adullamkerk. Hierbij is de kas witgeschilderd en is er een nieuwe galerij gemaakt in een stijl die bij het orgel past.

Het orgel is een look-a-like van de orgels in Hallum en Sumar. Deze instrumenten zijn éénklaviersorgels. Deze orgels hebben een minder diepe orgelkas en tellen zowel ter rechter als ter linkerzijde minder pijpen in het front

Ook de orgelbouwer Nijsse die het orgel heeft overgeplaatst is van mening dat het vanaf het begin als een tweeklaviersinstrument is gebouwd.

Het orgel is in het 3e kwartaal van 2020 opgebouwd in de nieuwe Adullamkerk in Kruiningen zonder verder aanpassingen.

In september 2021 zal de Sesqualter die in de jaren ’90 is aangebracht worden vervangen door een tongwerk Bassoon Hobo 8’, terwijl tevens een pedaalkoppel met het Bovenwerk zal worden aangebracht.

Dispositie:

Manuaal I: Bourdon 16′, Prestant 8′, Roerfluit 8′, Octaaf 4′, Fluit 4′, Octaaf 2′, Cornet III sterk (discant).
Manuaal II: Holpijp 8′, Gamba 8′, Vox Céleste 8′ (discant), Flute Harmonique 4′, Sesquialter II sterk (wordt vanaf september 2021 Bassoon-Hobo 8′.
Pedaal: Bourdon 16′ – transmissie.
Koppelingen: Manuaal I – Manuaal II, Pedaal – Manuaal I, Pedaal – Manuaal II.
Speelhulpen: Tremulant.