Bergen op Zoom, Hervormd Kerkelijk Centrum (Williamstraat)

Foto’s: John Salmon © 2015

  • Loek van Nes, organist en dirigent van de Kerk van de Goddelijke Voorzienigheid vatte in 1966 het plan op om een nieuw pijporgel voor de kerk te bouwen. Er wordt tot dan toe een elektronisch Dereux-orgel gebruikt. Bij het ontwerp liet hij zich wat dispositie betreft inspireren door het orgel in de Nicolaikerk te Utrecht, maar qua intonatie werd het orgel duidelijk een zuidelijk instrument. Het Borstwerk was in september 1969 gereed, en werd opgesteld als tijdelijk orgel in de Hervormde Kerk te Bergen op Zoom. In de kerk van de Goddelijke Voorzienigheid plaatste Van Nes in 1971 een positief, zodat er in elk geval al een pijporgel in de kerk stond. Op 18 juni 1971 werd het instrument in gebruik genomen. Het bouwen van het grote orgel vergde veel tijd, zodat het pas op 1 december 1985  in gebruik kon worden genomen.
  • Het kleinere mechanische sleepladen-orgel was al in 1981 overgeplaatst naar het Hervormd Kerkelijk Centrum aan de Williamstraat. Hierbij werd de Regaal 8′ door een Cornet II sterk (discant) vervangen. Op 10 september 1981 is het instrument in de Hervormde Kerk in gebruik genomen.

Dispositie:

Manuaal: Prestant 8′, Roerfluit 8′, Octaaf 4′, Holfluit 4′, Octaaf 2′, Cornet II sterk (discant) – 1981, Mixtuur III sterk.
Pedaal: Subbas 16′, Fagot 16′.
Koppelingen: Pedaalkoppel.