Beuningen (Gelderland), Sint Corneliuskerk

Foto’s: Michiel van ’t Einde © 2011

  • Het orgel van de Sint Corneliuskerk in Beuningen (Gelderland) is in 1903-1904 gebouwd door de Gebroeders Franssen en het staat opgesteld in twee neogotische kassen. Bij de bouw is ouder pijpwerk gebruikt, uit het midden van de negentiende eeuw, afkomstig uit het orgel van de oude kerk. Eind januari 1904 vond de inwijding van het orgel plaats.
  • In 1929 is het pneumatische orgel door Valckx & Van Kouteren verbouwd en uitgebreid met vijf registers. Hierbij werden de kassen een kwartslag gedraaid. De membraanladen zijn toen vervangen door nieuwe kegelladen.
  • In 1993 is het orgel gerestaureerd. De Nasard 2 2/3′ van het Zwelwerk is niet origineel. Vermoedelijk is deze op de plaats van een Salicionaal 8′ geplaatst.

Dispositie:

Hoofdwerk: C – g3 Bourdon 16′, Prestant 8′, Holpijp 8′, Flûte Harmonique 8′, Viola di Gamba 8′, Octaaf 4′, Octaaf 2′, Mixtuur III sterk, Trompet 8′.
Zwelwerk: C – g3 Viool Prestant 8′, Bourdon 8′, Aeoline 8′, Prestant 4′, Flûte 4′, Nasard 2 2/3′ (vanaf c°), Piccolo 2′, Basson Hobo 8′.
Pedaal: C – f1 Subbas 16′, Fluitbas 8′.
Koppelingen: Hoofdwerk – Zwelwerk, Pedaal – Hoofdwerk, Pedaal – Zwelwerk, Superoctaaf Hoofdwerk – Zwelwerk, Suboctaaf Zwelwerk.
Speelhulpen: Automatisch Pedaal, Vaste combinaties (pp – p – f – ff – tutti), Tongwerken af, Tremolo (gehele werk).