Deventer, Heilig Hartkerk

Foto’s: Michiel van ’t Einde © 2013

  • In 1859 plaatste de firma Gebroeders Van der Aa een tweeklaviers mechanisch sleepladen-orgel met een neogotische kas in de kapel van het Groot-Seminarie Bovendonk te Hoeven (Noord-Brabant). Het pijpwerk van beide manualen was op één windlade geplaatst. Al snel na de bouw wijzigde men de dispositie. De Viola di Gamba 8′ en de Octaaf 4′ wisselden van plaats, terwijl de Flûte d’Amour 4′ en de Coraal 2′ werden vervangen door een Holpijp 8′ en Fluit 4′ van oud-Vlaamse makelij.
  • Het orgel is in 1923 overgeplaatst naar de Hervormde Kerk te Hem (Noord-Holland) en werd in 1934 vervangen door een pneumatisch instrument van de firma Pels uit Alkmaar. Bij de overplaatsing, uitgevoerd door de firma Elbertse uit Soest, werd de Cornet vervangen door een Prestant 8′ (discant) en de Trompet door een Voix Céleste.
  • In 1977 heeft de firma Reil het orgel gerestaureerd en in de Heilig Hartkerk in Deventer (Overijssel) geplaatst. Bij de restauratie bleven de beide oud-Vlaamse registers behouden, maar de stemmen uit 1923 zijn vervangen door een nieuwe Cornet en Trompet die gemaakt werden in Van der Aa-factuur naar voorbeeld van het orgel van Van der Aa in Oosteind. Adviseur bij de werkzaamheden was Hans van der Harst. Op 11 juni 1977 is het orgel in Deventer in gebruik genomen.
  • De Heilig Hartkerk in Deventer is gesloten per 1 juli 2015. In 2018 is het gebouw verkocht aan een nieuwe middelbare school.
  • Het is niet bekend wat er met het orgel gebeurd is.
  • De toonhoogte is een halve toon lager dan a’ = 440 Hz. De stemmingstemperatuur is evenredig zwevend en de winddruk is 70 mm.

Dispositie:

Hoofdwerk: C – g3 Bourdon 16′, Prestant 8′, Roerfluit 8′, Octaaf 4′, Octaaf 2′ – Oud-Vlaams, Cornet V sterk (discant) – 1977.
Positief: C – g3 Prestant 8′ (discant), Viola di Gamba 8′, Holpijp 8′ – Oud-Vlaams, Fluit 4′ – Oud-Vlaams, Superoctaaf 2′, Trompet 8′ (gedeeld) – 1977.
Pedaal: C – f Aangehangen.
Koppelingen: Manuaalkoppel.
Speelhulpen: Tremulant.