Doetinchem, Gereformeerde Gemeente, Bijzaal

Foto’s: Gerrit Ordelman © 2023

  • In 1964 heeft Albert Hendrik De Graaf uit Ede een klein positief met mechanische tractuur, een sleeplade, 5 stemmen, 1 manuaal en een aangehangen pedaal gebouwd voor Verpleeghuis Den Ooiman in Doetinchem (Gelderland). De orgelkas is door dhr. W.A. Heineman uit Velp ontworpen.
  • Vijftien jaar later moest het orgel worden overgeplaatst naar een nieuw gebouw. De Graaf heeft de werkzaamheden uitgevoerd, waarbij het instrument opnieuw werd geïntoneerd en de mechaniek werd gereviseerd.
  • In 2023 moest het orgel uit Den Ooiman verdwijnen omdat de zaal niet meer voor kerkdiensten wordt gebruikt. Het moest binnen 3 dagen uit de zaal worden verwijderd omdat het anders naar de stort zou gaan. Leden van de Gereformeerde Gemeente in Doetinchem, Leendert van der Maas en Gerrit Ordelman hebben het orgel na een grondige schoonmaak zonder wijzigingen overgeplaatst naar de bijzaal van hun kerk. Hierbij werd de mechaniek waar nodig afgeregeld. In 2023 is het orgel in de bijzaal in gebruik genomen. Het orgel heeft geen tongwerken.

Dispositie:

Manuaal (C-f3): 54 toetsen Gedekt 8′, Prestant 4′, Roerfluit 4′, Octaaf 2′, Scherp III sterk (1′).
Pedaal (C-d1): 27 toetsen Aangehangen.