Firenze, Chiesa di Santa Felicita, Organo Epistola

Foto’s: Alie Hoek – van Kooten © 2017

In 1572 bouwde Onofio di Serafino Zefferini een nieuw mechanisch sleeplade-orgel voor de Chiesa di Santa Felicita in Firenze. Antonio e Filippo Tronci restaureerde het orgel in 1771 en breidde het tevens uit. In 1995 is het instrument door Riccardo Lorenzini gerestaureerd.

Dit orgel heft een sleeplade en geen springlade, de van Tronci toegevoegte registers zijn een Cornetto 2-3 sterk, en een Voce Umana. Alle twee registers zijn op twee toegevoegde windladen geplaatst en beginnen pas op Mi 3 (e’). De Principale staat vanaf F in het front, en voor de toetsen C, D en E zijn alleen maar in de Principale pijpen (toegevoegd in de zeventiende eeuw), en de rest van het orgel begint alleen maar op F. Stemtoon a’ rond 402 Hz.

En het instrument is afkomstig uit de kerk San Giorgio, een kloosterkerk een beetje boven Santa Felicita. Deze kerk was al in de jaren zeventig bouwvallig en dus heeft Pier Paolo Donati met zijn medewerkers het orgel afgebouwd en in de staat van 1572 (zonder de toevoeging van het Mi, Re Ut, in de Principale en de registers van Tronci) gerestaureerd. Pas 1995 wordt er weer het MI, Re Ut en de registers van Tronci toegevoegd, en beslist het orgel in Santa Felicita te plaatsen. Omdat het orgel in San Giorgio in een opening van het muur stond, recht tegenover de raam die naar de straat Costa di San Giorgio gaat (dit raam in de linker muur van de kerk heeft dezelfde vorm als de opening in de rechte muur voor het orgel), moest er een kast en een deel van de front bijgemaakt worden. Sinds twee jaar is San Giorgio gerestaureerd.

Manuale: CDEFGA – c3
Principale 8′
Ottava 4′
Flauto 4′
Quinta Decima 2′
Decima Nona 1 1/3′
Vigesima Seconda 1′
Cornetto 2-3 file
Voce Umana

Pedale: CDEFGA – e°
Aangehangen

Overige registers:
Tamburo