Denemarken, Drukwindharmonium Particulier

Foto’s: Simon den Hartigh © 2020, Bron www.orgelsitesimon.nl

Simon den Hartigh schrijft hierover:

Dit drukwind harmonium is gebouwd door Petitqueux Hillard omstreeks 1920. Dus op de dag van schrijven precies honderd jaar oud.
Er is niet erg veel informatie over deze bouwer, ik hoop er meer over te vinden en het op deze pagina te delen.
Wat ik wel vond is dat hij grote drukwindorgels maakte van zeer goede kwaliteit. Dit is wel te zien want op enkele dingen na is alles van massief eikenhout gemaakt.
 
Het orgel stond in de woning van de grootvader van de huidige bewoonster. Hij heeft het huis laten bouwen en is er in 1925 in gaan wonen.
In die periode heeft hij dit orgel van een vriend overgenomen, die had het ongeveer 5 jaar in zijn bezit en had het nieuw aangeschaft.
Haar grootvader is jarenlang vaste organist geweest van Creil.
 
Aldus de huidige bewoonster. Nog bedankt voor het hartelijke ontvangst Claire.
 
De kast was donker gebeitst, of dit de oorspronkelijke kleur is geweest betwijfel ik, daarom heb ik de kast geheel van beitslaag ontdaan, geschuurd en in een lichte lak gezet.
Het orgel weegt ongeveer 160 Kg en heeft de volgende dispositie:
Het orgel is in 2021 doorverkocht naar een particulier in Driesum. Die heeft het later verkocht aan een harmoniumhandelaar die het heeft doorverkocht aan een particulier in Denemarken.
Bas: v. l. n. r.: Forte, Trémolo, Unda Maris 8′, Dulciana 16′, Dolce 4′, Harpe Boliérre 2×8, Contra Basse 16′, Basson 8′, Clairon 4′, Bourdon 16′, Cor Angles 8′, Expression – Concert Angelique.
Disc. v. r. n. l.: Unda Maris 8′, Alto 16′, Cromhorne 16′, Harpe Comenne 2×8′, Voix Celeste 16′, Hautbois 8′, Fifre 4′, Clarinette 16′, Flute 8′.
Speelhulpen: 2 kniezwellen voor Forte bas- en discant, 1 Kniehevel voor Grand Jeu.