Herwijnen, Hervormde Kerk

Foto’s: Wim Verburg – 2000

Het orgel in de Hervormde Kerk te Herwijnen is een balustrade-orgel, wat in 1858 werd gebouwd door N.A. Naber & Cie. te Zaltbommel. De oorspronkelijke dispositie luidt als volgt.
Onderklavier (C-f”’)
Prestant 8′
Bourdon 8′
Octaaf 4′
Fluit d’ Amour 4′
Octaaf 2′
Mixtuur 2-3 sterk
Gehalveerde manuaalkoppeling.
Onbekend aantal spaanbalgen.
Bovenklavier (C-f”’)
Holpijp 8′ gehalveerd
Gemshoorn 4′
Woudfluit 2′
Pedaal (C-d’) aangehangen.
   
Op een onbekend moment is het pijpwerk van de Fluit d’ Amour 4′ grotendeels vernieuwd en is de Woudfluit 2′ vervangen door een Viola di Gamba 8′ vanaf c°.
Het groot octaaf van deze Viola sprak in de Holpijp.
In 1943 is het orgel gerestaureerd door J.C. Sanders
te Utrecht. Daarbij zijn de oude spaanbalgen vervan-gen door een magazijnbalg. Het orgel is toen uitge-
breid met een pneumatisch vrij pedaal, met daarop
een Subbas 16′. Er is een tremulant op het Bovenwerk geplaatst, de bakstukken, het pedaalklavier en de registerplaatjes werden vernieuwd. De Mixtuur werd gewijzigd in een Mixtuur-Cornet, aan het bovenwerk werd een Nazard 3′ toegevoegd, op een kantsleep.In 1947 werd de orgelkast gewijzigd. Daarbij werden de achterwand en de kap van de middentoren verwijderd, evenals de zijwangen en het blinderingssnijwerk bij de pijpvoeten.
In 1990 werd het orgel gerestaureerd door Pels & Van Leeuwen te ’s Hertogenbosch. Als adviseur namens de Orgelcommissie der Nederlandse Hervormde Kerk trad daarbij op Rudi van Straten. De oorspronkelijke dispositie werd hersteld, met dien verstande, dat de Nasard 3′ en de Subbas 16 werden gehandhaafd. De ontbrekende delen van de orgelkast werden bijgemaakt, het snijwerk naar voorbeeld van het Naber-orgel te Buurmalsen. De magazijnbalg van Sanders werd hersteld. De bakstukken werden vernieuwd in de stijl van Naber, evenals de registerplaatjes. De tremulant voor het bovenwerk werd vernieuwd. Ook werd een nieuw pedaalklavier aangebracht en een nieuwe sleeplade met mechanische tractuur voor de Subbas 16′.
   
De huidige dispositie:  
Hoofdwerk: (C-f3)
Prestant 8
Bourdon 8
Octaaf 4
Fluit d’Amour 4
Octaaf 2
Mixtuur 2-3 st.
Bovenwerk: (C-f3)
Holpijp 8 B/D
Gemshoorn 4
Nasard 3 (1943)
Woudfluit 2 B/D
Tremulant
Pedaal: (C-d1)
Subbas 16 (1943)
Toonhoogte: a’ = 450 Herz
Evenredig zwevende temperatuur
Gehalveerde manuaalkoppeling.
Magazijnbalg (1943)
   
Samenstelling Mixtuur:

C: 2 – 1 1/3
c: 2 2/3 – 2
c’: 4 – 2 2/3 – 2

Bronnen:

– ‘Het Orgel’, brochure uitgegeven door de Kerkvoogdij van de Hervormde Gemeente Herwijnen ter gelegenheid van de ingebruikname van het gerestaureerde orgel op 31 mei 1990. Deze brochure bevat onder meer artikelen van Rudi van Straten, Daan van Horssen en drs F.A.C. Haans.
– Het historische Orgel in Nederland, 1850-1858, Amsterdam 2002, pagina 375 en 376.

(c) Henk van Eeken – Herwijnen