Laren (Noord-Holland), Johanneskerk

Foto’s: Wim Verburg © 2007

De bouwer en bouwjaar zijn niet geheel met zekerheid vast te stellen, maar hoogstwaarschijnlijk is het een werk van Peter Weidtman der Ältere. (ca. 1700) In de loop van de geschiedenis is het orgel naar een paar plaatsen verhuisd. Eerst naar Roermond, Kapel in’t Zand, ca. 1850.
Vervolgens werd het orgel in ca. 1875 overgeplaatst naar de nieuwe kerk en waarschijnlijk daarbij vergroot door Franssen.
Daarna kwam het orgel in de kapel van het St. Aloysiusgesticht te Amsterdam (orgel was daar van 1906 tot 1842) In 1942 verhuisde het naar het kerkgebouw van de Vrijzinnig Hervormden. Vanaf 1980 wordt het orgel bespeeld in de Lutherse Kerk te Hilversum. Bij de laatste overplaatsing is het orgel ook gerestaureerd en teruggebracht in oude staat. (Info: Hans van der Harst, Het Weidtmanorgel in de Evangelisch-Lutherse Kerk te Hilversum).

In 2020 is de Lutherse kerk aan de Bergweg gesloten. Het orgel is geschonken aan de Johanneskerk in Laren (Noord-Holland), zodat het orgel voor ’t Gooi behouden blijft. Verschueren Orgelbouw heeft het instrument overgeplaatst. Daarbij bleek dat het orgel geen Weidtmann-orgel is, maar door een andere orgelbouwer is gebouwd. Er volgt nog onderzoek. Het lijkt alsof het orgel voor de kerk in Laren is gebouwd.

De dispositie:

Manuaal: (CD-c3)
Prestant 8 D (oud)
Hollpfeife 8 (grotendeels oud)
Prestant 4 (deels oud)
Flöte 4 (grotendeels nieuw)
Octave 2 (oud)
Mixtur 3f (deels oud)
Sesquialtera B/D (2 2/3; deels oud)

Pedaal: (CD-g°)
aangehangen