Kempten (Allgäu), Katholische Pfarrkirche Sankt Lorenz (Abteikirche), Laurentius-Orgel (Süd)

Foto: Bert Wisgerhof © 2022

  • Omstreeks 1740 bouwde een onbekende orgelmaker twee koororgels voor de Abteikirche in Kempten (Allgäu) Bayern, Duitsland. Deze werden opgesteld als Evangelien-Orgel, met veertien registers, en als Epistel-Orgel met twaalf registers. Rond 1850 waren de instrumenten niet meer te bespelen. Men besloot een nieuw orgel te laten bouwen door de firma Walcker, dat aan de westgevel werd geplaatst. De koororgels bleven staan maar werden steeds meer verwaarloosd.
  • In 1963 bouwde de firma Zeilhuber nieuwe binnenwerken in de kassen, waarbij alle drie de orgels ook aan elkaar gekoppeld werden. In 2002-2003 heeft Martin Gegenbauer een grote restauratie uitgevoerd waarbij de dispositie enigszins werd gewijzigd.
  • Rowan West bouwde in 2021 een nieuw mechanisch sleepladen-orgel in de oude orgelkas, dat de naam Laurentius-Orgel kreeg. Het instrument is gebouwd met een gebroken kort octaaf, en is gestemd in een middentoonstemming. Het daarom ook niet bespeelbaar vanaf de hoofdspeeltafel.
  • Het orgel heeft 14 stemmen, 1 manuaal en een vrij pedaal. De toonhoogte is a’ = 440 Hz. en de winddruk is 62 mm waterkolom.

Dispositie:

Manual: CDEF – c3 Principal 8′ (B/D), Secundprincipal 8′, Copel 8′, Bifaria 8′ (from f°), Octave 4′ (B/D), Flaut 4′, Quint 3′ (B/D), Superoctave 2′, Mixtur 4-5 fach, Hörnle 2 fach, Trompete 8′ (B/D).
Pedal: CDEF – a° Subbass 16′, Octavbass 8′, Trompete 8′ – transmission.
Koppelingen: Pedalkoppel.