Klaaswaal, Hervormde Kerk

Foto’s: Arie Bestebreur

Het orgel van de Hervormde Kerk in Klaaswaal (Zuid-Holland) gebouwd door Willem van Leeuwen na opdracht in 1948 en opgeleverd in 1951. De kast is gebouwd door de plaatselijke timmerman Van Es uit Klaaswaal zowel het hoofdwerk als het rugwerk. Dit zal in samenwerking met W van Leeuwen gedaan zijn.

De plaatselijke organist is jaren op zoek geweest naar welk concept het gebouwd is gezien het orgel een romantische kast heeft en bij oplevering een Neobarokke dispositie had. Ook in de archieven gekeken bij Peter van Rumpt (Pels & van Leeuwen) indertijd.

Wat er is ontdekt en met René Nijsse orgelbouw bekeken is dat ten tijde van de bouw van Klaaswaal orgelbouwer Willem van Leeuwen voor  de Koepelkerk te Willemstad gelijkertijd bezig was, opgeleverd in 1952 (niet 1953 zoals vermeld op uw site) . Dat is een 8-voets front met hoofdwerk en Borstwerk, Klaaswaal heeft een 6-voets Hoofdwerk met rugwerk. Verder zeer gelijkwaardig.

Ons beide vermoeden is dat Klaaswaal zo tot stand is gekomen gezien het budget indertijd beperkt was, vandaar ook de bouw door de timmerman uit eigen gelederen..

Klaaswaal heeft dus een orgel met een ‘Hess-look’

Begin jaren ’70 is er o.l.v. Jan van Weelden een aanpassing gedaan waaronder de aanvulling Gedekt 8 op pedaal en wat kleine wijzigingen. Uitgevoerd door Louis Kramer.

In 2004 is  een grote beurt en herintonatie uitgevoerd door René Nijsse die het orgel sinds 1985 in onderhoud heeft.

Dispositie:

Hoofdwerk: (C-f3) 
Prestant 8
Holpijp 8
Octaaf 4
Ged. Fluit 4
Octaaf 2
Mixtuur 3-4 st.
Trompet 8

Rugwerk: (C-f3)
Roerfluit 8
Prestant 4
Nasart 2 2/3
Fluit 2
Terts 1 3/5 (D)
Tremulant

Pedaal: (C-f1)
Bourdon 16
Gedekt 8

3 koppels:
Hoofdwerk – Rugwerk
Pedaal – Hoofdwerk
Pedaal – Rugwerk