København, Kongelige Danske Musikkonservatorium, Orgelsalen S11

Foto’s: Dick Sanderman © 2006

  • In 1877 bouwde de firma Bishop & Son een nieuw orgel voor de Westborne Park Baptist Church in Londen. In 1884 breidde Bishop het uit met een derde klavier. Het orgel stond opgesteld in twee kassen aan weerszijden van een venster op een galerij aan de westzijde van de kerk. In 1908 werd het orgel overgeplaatst naar de Cricklewood Baptist Church, waar het in een nis kwam te staan. Nadat deze kerk in 1995 sloot, is het orgel door Fokke Feenstra opgekocht. Het werd onder advies van Jacques van Oortmerssen gerestaureerd. In 2005 startte men met de bouw van een nieuw winkelcentrum in het havengebied Toyosu van Tokio. Het orgel is daar door Feenstra in het atrium opgebouwd. De kas die om het orgel is geplaatst is gemaakt door Forster & Andrews in 1865 voor een orgel in de Castle Gate Chapel te Nottingham.
  • Het orgel moest in verband met verscherpte regels worden verwijderd uit het winkelcentrum vanwege aardbevingsgevaar. Het is door Fokke Feenstra naar de concertzaal van het Kongelige Danske Musikkonservatorium in Kopenhagen overgeplaatst. Het werd hier op 16 november 2011 in gebruik genomen, waarna ’s avonds door Jacques van Oortmerssen een concert werd gegeven.
  • Helaas heb ik geen foto van het front. Op deze foto zie je de klavieren.

Dispositie:

Great: C – g3 Open Diapason 8′, Clarabella 8′, Principal 4′, Fifteenth 2′, Mixture 3 ranks, Trumpet 8′, Clarion 4′.
Swell: C – g3 Double Diapason 16′, Vox Angelica 8′, Voix Celestes 8′, Violin Diapason 8′, Rohrflöte 8′, Violin Principal  4′, Flautina 2′, Cornopean 8′, Oboe & Bassoon 8′, Tremulant.
Choir: C – g3 Dulciana 8′, Viol di Gamba 8′, Lieblich Gedact 8′, Flauto Traverso 4′, Harmonic Piccolo 2′, Clarinet 8′.
Pedal: C  – f1 Open Diapason 16′, Bourdon 16′, Principal 8′, Trombone 16′.
Couplers: Swell to Great, Swell to Choir, Great to Pedal, Swell to Pedal, Choir to Pedal.

[o] = nieuw, [o] = uitbreiding met oud pijpwerk