Warschau, Onbekende Kerk

Foto’s: Willemijn Hissink © 2019

  • In de Hervormde Kerk te Laren (NH) plaatste de firma Standaart in 1919 een orgel met één klavier. De tractuur was mechanisch en de windlade was een sleeplade. Door de strenge winter 1939/1940 was een revisie noodzakelijk geworden, welke door H.W. Flentrop werd uitgevoerd. In september 1940 is het orgel weer in gebruik genomen met een bespeling door de organist H.H. de Harder uit Blaricum.
  • In de jaren 1946-1948 bouwde de firma Spanjaard een nieuw orgel waarbij Frans Hasselaar als adviseur betrokken was. Op dinsdag 14 december 1948 is het instrument officieel in gebruik genomen. Het werd daarbij bespeeld door Han Hoogewoud, die de door ziekte verhinderde Frans Hasselaar verving. Het orgel van Standaart deed nog enige tijd dienst in een noodkerk in Spakenburg.
  • Al vrij snel na de bouw vertoonde het orgel verschillende storingen, die volgens de bouwer te wijten waren aan de ondeugdelijke wijze van verwarmen van het kerkgebouw, volgens het kerkbestuur aan de slechte kwaliteit van het instrument. De kwestie liep hoog op en in 1960 bracht men de zaak zelfs voor de rechter.
  • Het instrument is in 1981 door Strubbe herbouwd. Het kreeg nu twee klavieren en pedaal, mechanische tractuur, sleepladen en een nieuwe orgelkas. Het orgel is in 1996 gerestaureerd door de firma Boogaard.
  • In 2021 is het instrument verwijderd uit de kerk i.v.m. de plaatsing van een historisch orgel uit Hilversum. Het is verkocht naar een kerk in Warschau (Polen)

Dispositie:

Manuaal I: C – g3 Prestant 8′, Roerfluit 8′, Octaaf 4′, Mixtuur III-IV sterk (2′).
Manuaal II: C – g3 Holpijp 8′, Roerfluit 4′, Quint 2 2/3′, Octaaf 2′, Hobo 8′.
Pedaal: C – f1 Subbas 16′.
Koppelingen: Manuaal I – Manuaal II, Pedaal – Manuaal I, Pedaal – Manuaal II.