Laudenbach, Bergkirche Sankt Maria

Bron foto: LP-hoes PAN OV-30118

In de Bergkirche in Laudenbach (Baden-Württemberg) bouwde Johann Seuffert één van zijn eerste orgels. Het was een mechanisch sleepladen-orgel met dertien registers op één manuaal en vrij pedaal. Het orgel is niet bepaald ongeschonden de eeuwen doorgekomen. In 1894 heeft de firma Gebr. Link een restauratie uitgevoerd. De frontpijpen werden in de eerste wereldoorlog gevorderd en omgesmolten. Veel ander pijpwerk ging door verschillende verbouwingen verloren. Alleen de verwormde houten Subbas 16′ was bewaard gebleven, maar deze is waarschijnlijk door Seuffert overgenomen uit het vorige orgel van de kerk. Het instrument is in 1982 voorzien van een nieuw binnenwerk met mechanische tractuur en sleepladen, dat wat stijl betreft goed aansluit bij het werk van Seuffert. Het werd gebouwd door de firma Laukhuff, en kreeg twee klavieren en pedaal, met in totaal achttien stemmen. Rudolf Walter was adviseur tijdens de werkzaamheden.

Dispositie:

Hauptwerk: C – g3 Prinzipal 8′, Gedeckt 8′, Gamba 8′ – oud, Oktave 4′, Superoktave 2′, Sesquialtera 2 fach, Mixtur 4 fach (1 1/3′).
Hinterwerk: C – g3 Rohrflöte 8′, Quintatön 8′ – oud, Salizional 8′ – oud, Pfiffaro 8′ (vanaf c°) – oud, Gemshorn 4′, Flageolet 2′, Oktavzimbel 2 fach (1/2′), Tremulant.
Pedalwerk: C – f1 Subbaß 16′, Oktavbaß 8′, Oktave 4′, Posaune 8′.
Koppelingen: Hauptwerk – Hinterwerk, Pedal – Hauptwerk, Pedal – Hinterwerk.