Leerdam, Bethelkerk

Foto’s: Michiel van ’t Einde © 2012

  • Volgens ‘Het Orgel’ van september 1969 plaatste Pels & Van Leeuwen een positief met vijf stemmen in de nieuwgebouwde Gereformeerde Kerk te Leerdam als tijdelijk orgel. Dit orgel werd in 1994 vervangen een tweedehands orgel. De firma Pels & Zn. bouwde dit nieuwe orgel (opus 562) voor de kapel van het Pedologisch Instituut van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen onder advies van Hub. Houët. Op 24 maart 1963 is het ingezegend door de wijbisschop van Den Bosch, mgr. Oomens en ingespeeld door de adviseur.
  • De dispositie werd bij de overplaatsing naar Leerdam gewijzigd. De Octaaf 2′ van het Positief en de Sifflet 2′ van het Hoofdwerk verwisselden van plaats, de Larigot 1 1/3′ werd vervangen door een Nasard 2 2/3′, de Mixtuur werd gewijzigd, de Scherp van het Positief werd vervangen door een Sesquialter en de Schalmei 4′ van het Pedaal door een Trompet 8′. Restauratie en overplaatsing werden uitgevoerd door Pels & Van Leeuwen onder advies van de Orgeladviescommissie van de GOV. Op 8 mei 1994 is het kegelladen-orgel in Leerdam (Utrecht) in gebruik genomen.

Dispositie:

Hoofdwerk: Prestant 8′, Roerfluit 8′, Octaaf 4′, Blokfluit 4′, Prestant 2′, Mixtuur III-IV sterk.
Nevenwerk: Tolkaan 8′, Holpijp 8′, Fluit 4′, Nasard 3′, Sifflet 2′, Sesquialter II sterk (vanaf c°), Dulciaan 8′, Tremulant.
Pedaal: Subbas 16′, Gemshoorn 8′, Trompet 8′.
Koppelingen: Hoofdwerk – Nevenwerk, Pedaal – Hoofdwerk, Pedaal – Nevenwerk.
Speelhulpen: 2 combinaties.