London (Notting Hill), Church of Saint John the Evangelist

Foto: Andrew & Jane Wood © 2016

  • Het orgel in de kerk van Saint John in London (Notting Hill) Middlesex, is in zijn eerste opzet gebouwd in 1794 door William en Robert Gray. Het werd gebouwd voor de Holy Trinity Church in Clapham, in het zuidwesten van Londen. Na de bouw van de kerk in Notting Hill is het orgel in 1846 door de firma Bishop overgeplaatst. Het kreeg een plaats op de galerij aan de westzijde van de kerk. Men maakte een nieuwe kas in neogotische stijl.
  • In 1873 is het orgel verplaatst naar de kerkvloer. Het kreeg een plek in de voormalige Lady Chapel in de noordoosthoek van de kerk. Het instrument kreeg twee fronten: naar het koor gericht en naar het schip gericht, met de speeltafel onder het tweede front. De orgelkas werd ingrijpend verbouwd, en het grootste deel van het front van 1846 ging verloren.
  • De firma Hele & Co. herbouwde het orgel in 1885. Gebruikmakend van de kassen uit 1864, het pijpwerk en twee van de drie windladen. Het Great Organ voorzag Hele van een Barker-machine. In deze staat bleef het orgel bewaard tot 2012.
  • In 2012-2013 is het instrument herbouwd door de firma Fearn. Besloten werd om alles weer in een gesloten kas te plaatsen, met een nieuw front. De opstelling werd ook gewijzigd. Het mechanische sleepladen-orgel kwam te staan in het noordertransept. Een belangrijke reden voor deze vernieuwing was dat het geluid in de Lady Chapel bleef hangen, en op de nieuwe locatie en in de nieuwe kas een betere uitstraling naar de kerk zou krijgen. Adviseur bij de werkzaamheden was John Norman. Op 6 september 2013 is het hernieuwde Gray-orgel gewijd.

Dispositie:

Great Organ: C – a3 Open Diapason 8′, Stop’d Diapason 8′, Claribel 8′, Principal 4′, Flute Harmonique 4′, Twelfth 3′, Fifteenth 2′, Sesquialtra 3 ranks, Posaune 8′.
Choir Organ: C – a3 Stop’d Diapason 8′, Gamba 8′, Dulciana 8′, Principal 4′, Lieblich Flote 4′, Clarionet 8′.
Swell Organ: C – a3 Double Diapason 16′, Open Diapason 8′, Lieblich Gedact 8′, Salicional 8′, Voix Celeste 8′ (TC), Principal 4′, Piccolo 2′, Mixture 3 ranks, Contra Fagotto 16′, Horn 8′, Oboe 8′, Vox Humana 8′, Clarion 4′, Tremulant.
Pedal Organ: C – f1 Open Diapason 16′, Bourdon 16′, Bass Flute 8′, Trombone 16′.
Couplers: Swell to Great, Swell to Choir, Great to Pedals, Choir to Pedals, Swell to Pedals, Swell Octave, Swell Suboctave.