London (Tottenham), Church of Saint Benet Fink

Foto’s: John Salmon, Andrew & Jane Wood ©2011/2015

De kerk van Saint Peter-le-Poor in Londen stond aan Broad Street in London. Het gebouw werd in de jaren 1788-1792 gebouwd in classicistische stijl naar een ontwerp van Jesse Gibson. Het verving een kerk die uit de twaalfde eeuw stamde. Het oude kerkgebouw had de grote brand van 1666 overleefd, maar is wegens bouwvalligheid afgebroken. Samuel Green bouwde een orgel voor de kerk. Dit orgel had twee klavieren en vijftien stemmen. Het instrument werd in 1851 door Costloe, orgelmaker uit Isleworth gereviseerd. Hij plaatste een pedaalklavier van achttien toetsen en verving de Cornet van Great door een Clarabella. In 1884 bouwde de firma Willis een geheel nieuw instrument. Het oude werd afgebroken. Alleen de orgelkas van Green werd opnieuw gebruikt. Na sluiting van de kerk in 1908 is het orgel overgeplaatst naar de kerk van Saint Benet Fink in Tottenham. De kerk van Saint Peter-le-Poor is afgebroken. De oude kerk van Saint Benet Fink in de City werd in 1673 gebouwd door Christopher Wren. Het gebouw werd echter in 1844 afgebroken, waarna op de vrijgekomen plaats de Royal Exchange is gebouwd. De parochie van Saint Benet Fink werd daarna samengevoegd met die van Saint Peter-le-Poor.

Dispositie:

Great Organ: C – g3 Open Diapason 8′, Dulciana 8′, Claribel Flute 8′, Principal 4′, Flute Harmonique 4′, Fifteenth 2′, Corno di Bassetto 8′.
Swell Organ: C – g3 Open Diapason 8′, Lieblich Gedackt 8′, Salicional 8′, Vox Angelica 8′ TC, Gemshorn 4′, Flageolet 2′, Cornopean 8′.
Pedal: C – f1 Open Diapason 16′, Bourdon 16′.
Couplers: Swell to Great, Great to Pedal, Swell to Pedal.
Speelhulpen: 3 Composition Pedals to Great.