Moregem, Sint Pietersstoelkerk

Foto’s: PMRMaeyaert, CC-BY-SA 3.0 (Wikimedia Commons) en CC-BY-SA 3.0 (Wikimedia Commons)

  • De oude kerk van Onze Lieve Vrouw ten Traan in Kalfort werd in de jaren 1854-1856 in neoromaanse stijl gebouwd. De kerk was een bedevaartskerk. Er werd in datzelfde jaar door François Bernard Loret  een mechanisch sleeplade-orgel geplaatst. In 1977 is het kerkgebouw wegens bouwvalligheid afgebroken en vervangen door een nieuwe kerk. Na de wijding van deze nieuwe kerk in 1979 bleek het orgel er niet meer in te passen, zodat het opgeslagen bleek. Door aanpassingen aan het front kon het orgel uiteindelijk toch in de moderne kerk worden geplaatst.
  • In de jaren 2002-2005 is het instrument door Jean Bruggeman gerestaureerd en opgebouwd in de kerk van Moregem (Oost-Vlaanderen). Daarbij is een aangehangen pedaal toegevoegd. Oorspronkelijk had het orgel twee tredes voor het inschakelen van bepaalde combinaties, die werden verwijderd bij  de plaatsing van het pedaalklavier.
  • Het orgel heeft 11 stemmen, 1 manuaal en een aangehangen pedaal.

Dispositie:

Manuaal (C-f3): 54 toetsen Montre 8′ (discant), Fluit 8′ (B/D), Gamba 8′ (B/D), Bourdon 8′, Prestant 4′, Fluit 4′, Nazaard 2 2/3′, Flageolet 2′, Cornet III sterk, Trompet 8′ (B/D), Claroen 4′.
Pedaal (C-d1): 27 toetsen Aangehangen.